Yaris Hybrid 2015 test/review

Var ute efter en ny-ny bil

Det fanns egentligen inget passande skriven köp-av-bil information om alla olika bilmärken, eller dess alla olika modeller. Så skall försöka beskriva min färd till att jag slutligen valde en Toyota: Yaris HSD -2015.

Är tidigare ägare av BMW325IE -87 och en VW GOLF -93 , men till slut bestämde jag mig för en helt ny-nybil från alltid annars köp av begagnade bilar.

Ny-gammal bil vs Ny-ny bilköp

Nypriset för en Yaris Hybrid blev 185 000kr inkl/moms (exkl vinterdäck på ca 9200kr).

Blivit uppväxt med att aldrig köpa en helt ny bil, för när man kör ut från bilfirman så har fordonet tappat 20-30 000kr i värde.. tja kanske.. men kanske ändå inte.. men helt klart efter första månaden så har fordonet tappat efter varje mil man kör.

Sökte även på nätet efter ungefär tre år gammal Yaris HSD som ännu har ett värde på ca 110 000kr, så nya fordonet har rätt bra efterhandsvärde. En kan leka med tanken att om man lyckats betala det nya fordonet på 2-3år att den egentligen endast kostat 80-100 000kr och inte närmare 200 000kr.

På mina tidigare begagnade fordon jag köpt så har min BMW från -87 (köpte kring 2003) och eller VW Golf -93 (köpte kring 2006) så närmar man sig ändå till priset av vad en helt ny bil till slut kostar. En mer förklarande bild till hur jag menar att BMW -87 köpte jag för 10 000kr men  säkerligen lagat den för 30-40 000kr och Golf köpte jag för 15 000kr och den har med åren lagats för runt 50 000kr och till allt detta EJ räknat bildäcks köp till respektive fordon och heller inte bränsleförbrukningen som är mycket mer än vad nyare bränslesnåla fordon drar.

Tekniskt sett billigare med en ny-gammal bil när man köper sin första bil och givet på grund av personlig ekonomi så för många ett måste med nygammalt.. men hoppas ni ser logiken hur det till slut kanske kan bli samma kostnad med en gammal som helt ny med att fördelen för en helt ny är att.. man har komfort, bränslenål, bra för miljön och betydligt bättre livförsäkring då nyare fordon har så mycket bättre säkerhet än äldre fordon.

Givet otroligt svårt för en ungdom att köpa helt nybil som oftast är uteslutet då en nygammal blir en logisk första köp tills man börjar bygga en stabil ekonomi. Men rekommendation till ungdomar är att inte köpa fordon kring 10-20 000kr (-Kan bli mycket lagningar) utan satsa kring 50 000-100 000kr, detta givet för Er som har en nålrunda bra ekonomi. Men givet sikta på lägre kostnad efter sin ekonomi, att leva med en billån är heller inte hälsosamt och visst finns det äldre fordon med jätte lite lagningar! och sådana är givetvis jätte bra köp.

Nyheter på Yaris 2015 från föregående år.

2015 modellen sägs mest endast vara ytliga ansiktslyft, inombords och utombords från Yaris 2014 och med 2013 och 2016 års modellen sägs endast bli mest kosmetiska uppdateringar. Motorn för varje nyare modell fått  marginella uppgraderingar med lättare vikt & marginellt effektivare procent i gällande förbrukning men i det stora hela samma motorteknik sen 2013.

Komfort i körningen av HSD (hybriden)

I min testkörning så var jag själv väldigt nöjd med komforten, dock jämför jag min upplevelse med ca 20-30år äldre fordon jag tidigare kört med, det är ungefär som att jämföra med datorer.. dagens dator i ”komfort” är givetvis 1000ggr bättre än gårdagens datorer.

Enda nackdelen med komforten var balken längst fram, känns så ”tjock” och gjorde att vyn snett vänster & höger har en dödsvinkel som fördubblats mot äldre fordon, men antar balkarna i sidan är för att skydda bättre för sidokrock o.s.v men det jag störde mig mest på i min körning.

Att den är tystlåten när motorerna samverkar med Hybridtekniken, dock med kritiska öron så ibland lät bensinmotorn mer än den borde, den varvar lite för mycket vissa gånger, trots att man kör väldigt ECO-aktigt. Förutom den kritiken så var det som ”himmel” att köra, har kört annars via arbete med andra nyare fordon med enbart bensin eller disel -teknik, men med inkluderad hybridteknik + automat gör speciellt stadstrafik mindre stressfullt och skönare att köra. Yaris blir även min första automat och för den som annars inte gillar att köra bil, så är automat ett givet kort för mer användarvänligt, än vad manuell växling är.

Komfort

Kritiken på Yaris HSD tidigare år från Toyotas egna kunder har gjort att 2015 har mindre plastigare look än tidigare och ryktena säger att 2016 modellen kommer ha ännu bättre på det området. Visst kan tyckas att vissa delar inombords kan vara ”plastigt”, men inget jag stör mig på, samt så kan man trösta sig med att all ”plast” är av återvunnen material och för mig som miljövän ger jag respekt och pluspoäng till Toyota för detta miljötänk.

Förvaring

Om du är en person som ofta reser med mycket bagage, vid semestertid eller ett jobb, så är nog småbil som Yaris inget för dig. Funderade först att jag behöver MYCKET utrymme!! men sen funderade jag också.. – Hur ofta behöver jag egentligen MYCKET utrymme?! och till slut handlade det för mig kanske max 2-3 ggr om året och vissa år inget alls.

Samt om man är miljömedveten av sig, så är mindre bilar bättre och samtidigt lastar man inte bilen omedvetet med onödig vikt än om man köpt sig en större bil = som skulle göra att bilen bara drar ännu mer bränsle. Med mindre fordon minskar du även ”yta” massa per fordon i världen = mindre påfrestning på miljön globalt och även att råvara räcker till fler människor i andra delar av världen. Enligt Toyota så kan Yaris återvinnas med upp till 90% och det ringer bra i mina miljö-öron.

Design

Gillar fronten framför som har ett aerodynamisk ”tufft” utseende, samma design känns finnas i de flesta småbilar, då de flesta följer en form som gör minsta möjliga luftmotstånd för fordonet. Baksidan av fordonet ser lite mer ut som en ”tant-bil” som känns som en kovändning gentemot fronten, inget jag egentligen stör mig på.

Design är givetvis olika för alla i smak, men helt OK design enligt mitt sätt att se det och sen om jag skall jämföra med mina tidigare 20-30 år äldrefordon så är det ju en markant stor skillnad.

Givetvis finns det en härlig form av fordon av antikvärde från förr, men de i sin tur är inte effektiva i gällande de aerodynamiska formen, men att det var det bästa under sin tid och tur är väl att designtekniken går till det bättre, men visst vissa modeller från förr är vackra att  se på, gentemot nyare design.

Media

Annars OK typ av mediaspelare, dock laggar den med effekter för ofta och detta sänker betyget på operativsystemet som används, det här problem har även de flesta andra fordon med sina pekskärmar av datorer i bilarna. Det går att ”trimma” genom att stänga av effekterna då blir det någorlunda bra. Annars enkel att förstå och navigera sig i menyerna på stereon.

Krittiken är att man inte kan ha Apple CarPlay -system till bilen som tillval, eller Android Auto. Men detta att inte få ha tillval för Operativsystem till fordonet som kund, stör mig.

Annars bra ljud med 6:1 system på Yaris, detta märkt annars med andra nyare årsmodeller av bilar att, originalljudet är redan lagom bra utan att man behöver bygga upp ljudet.

Miljö och motorerna

Toyota själva lovar enligt tester som gjorts med fordonet i ”perfekta förhållanden” att hybriden drar 0.33l/mil på 100km väg.

Min egna test påDEMO-bilen jag hade en helg och körde en längre sträcka på ca 160km (2x 80km) med en färdhastighet på 80-100km/h (större delen var på 80km/h) så var min förbrukning av bränsle på 0.4-0.5l/milen (men mer mot 0.4l/milen). Hade även ECO-mode igång på vägen dit och sen utan eko-mode på vägen hem och det var ungefär samma förbrukning.

Lyckades komma till 0.34l/milen med bilen på ”stadstrafik”  i centralorten i Övertorneå kommun, men då fick jag verkligen kämpa på alla sätt att köra eco-smart. Att köra enbart på El är ca 2km tills batteriet är helt slut, EV går bra att köra i en hastighet på ungefär 30km/h till uppåt ungefär 50km/h, den fungerar även något i högre hastighet men inte som i lägre hastighet. Vid kallare klimat under 0 grader kan man säga, så sker stora försämringar på hybridtekniken och i minus 20-30 grader så verkar det som att den knappt går alls, då endast nästan motorn som går hela tiden, sedan bör man helst inte köra heller, när det är kallt ute oavsett motorteknik.

Miljöpåverkan är 75g/km på hybriden, sedan förstår jag inte folks logik som har feta stora halvlastbilar av bilar med överdriven dimension på hästkrafter som drar +100-300g/km, detta när de ändå används för att pendla med fordonet och eller att man ändå inte får köra fortare än 110km/h på svenska vägar (givet om privatlivet/arbetslivet kräver sådant, så skall man ha sådan fordon). Men miljötekniken är även påväg till större fordon så deras miljöpåverkan kommer sänkas och det är en bra utveckling till det bättre.

Extern länk om Yaris Hybrid HSD, en betydligt bättre teknisk analys av fordonet på en hemsida vid namn FACIT