AKTIESUMMERING 2017, MAR

Fortsatt läsning på denna artikel är på egen ekonomiska RISK! ?

Mars

Start på mars är en neråt trend för min portfölj, med hela 12 500kr i värdeminskning (minus 17%), är mer under än jag vill vara med mina egna pengar, men känns ännu ”säkert”. Känner alltså ingen panik ännu med att sälja ”allt”.. men mars månad har gjort att man börjar få lite panik av egna pengarna då minuset är kring 20 000kr. Mars månad har annars vart lite så för ”hela börsen” generellt, men givet om man hade haft dom rätta aktierna så kan man alltid åka uppåt oavsett vädret på börsen. Dock få som är duktiga på sådant, även de mest duktiga brukar vänta ut stormen och inte sälja i panik.

Mars månad annars eller våren är blåsigt även i den verkliga världen, våren är oftast en tid av utdelningar och delårs som årsrapport på föregående år.

Annars haft en längre tid tre olika bolag som ätit det mesta av säljvinsterna, men tror två av dom kan återhämta sig, men men den som leker får leken tåla 🙂

Att sälja i förlust

Slutet att förra månaden och en bit in på Mars har jag vågat börja sälja aktier i förlust, eller tar som och ”konverterar” aktierna med att sälja dom på dags högsta, sen hoppas på fall och återköpa samma antal jag tidigare sålde och får som en vinst på mellanskillanden. Detta på dom aktier man tror på givetvis, andra aktier har man helt enkelt sålt för att köpa annat som också fallit men tron på att den aktien stiger bättre än det man sålde.

Klantsälj

17mars med USA aktien: Tonix Pharmaceuticals Holdning Corp. Ibland kan man bli uppspelt av procenten, aktie steg som över 900% så ville snabbt sälja, en gyllene ”regel” att man måste sälja om något flyger hårt plötsligt.

Efteråt märkte jag att det berodde på en omvänd splitt, mina ca 440st aktier hade blivit 44st och därmed ”gått upp så mycket i procent”. Sålde i min hast 44st  på 3,89USD och köpte tillbaks 40st på 4,13USD. Turligt nog handla det inte om så mycket i förlust, kanske ca 130SEK på det sälj&köpet. Nå har lärt mig en läxa och lärdomen känns bäst när det är negativt. Troligen inte den enda aktieägaren som trampat snett den stunden, säkerligen för andra blivit en betydligt dyrare läxa än för mig.

Handlade upp igen aktien p.g.a att den reda tidigare fallit med tre fjärdedelar och hoppas på återväxt på aktien, dock extrem hög risk på aktien och trolig ”hel förlust”. Det visade sig senare på Mars månad att den steg från återköpte 4,13USD till över 9USD, men missade den raketen med ca 1 timmes tid och nu är den nere i kring 4,67USD/st.

OBS!!! Att tänka på om man har Stop-loss, att vid splitt eller omvänd-splitt så reagerar bankens räknare extremt åt den ena eller andra hållet. Så när det blir prat om ”splitt”, skynda Er att ta bort Er stop-loss på den aktien.

Aktier jag handlat med i Mars

Jojka Communications (JOJK): Spännande aktie som brukar ofta hoppa till över 3kr och de känns att expandera för varje kvartal i sina reporter. De har sin affärside i prissättningarna som finns i affärer, de ser ut som digitala små LCD skärmar eller vad det nu är.

Nexstim (NXTMS) : Fortfarande spännande och från början av året till nu mars månad så bara vart spännande men riskfyllda och positiva nyheter, se när det bränner av mot kanske närmare 3kr. Hög Risk på aktien!

Fingerprint (FING B) : Deras prognos och omsättning är väl högre än psykologin i börsen som pressat ner aktien, den bör vara säker att köpas, så den bör ha en låg risk. Fingerprint har på senare tid börjat få starkare konkurrenter på den marknad de tidigare haft i princip monopol, men marknaden räcker till rätt många aktörer och tekniken kommer sprida sig till fler ställen än enbart där den just nu är i mobiltelefoner.

Avanza Bank Holdings (AZA): Är själv kund till banken så kommer vara partisk med att prata positivt om aktien. Men Avanza har börjat få mer konkurrens från storbanker som har och kommer sänka sina Courtage i samma nivå och eller lägre, så kan bli tufft för Avanza liksom för Nordnet med Courtagen. Men fördelen för dessa två internetbanker är att de har användarvänligheten via internet gentemot storbankerna. Annars tror jag skall ”tvätta av” mina pengar i portföljen med att köpa lite då och då en Avanza aktie. Utdelning /aktie är ca 10kr. Dock är värdet på aktien rätt så högt, på ca 340kr, kanske med framtida konkurrens från storbankerna med lägre Courtage, så … att Avanza kanske blir en 250kr/aktie.. ingen som vet, förutom framtiden.

Auriant Mining (AUR) : En aktie inom gruvnäringen, en vän till mig som tipsat, har gjort en och annan 1000kr säljvinst med små medel. Nu i ca 7kr nivå och den bör ligga på 9-13kr sägs det av dom som tror på bolaget. Själv köpt och sålt på 9kr och vart för mig som mest uppe i ca 15kr, dock slutet av mars kring 7kr.

Zenergy (ZenZip) Ett bolag jag trott på starkt, men har visserligen börjat minska min ”tro” på företaget, men att tron fortfarande finns kvar för affärsiden. Senaste halvåret har dom trimmat på sina kostnader och köpt nya större arbetsplatser kan man säga. Kommuner i sin tur har börjat visa sig att tänka på sådana här tillfälliga boplatser till sina medborgare, som snabba lösningar på bostadsbrist flera av kommuner har. Att tänka på så finns det konkurrenter inom denna affärside med kanske 3 andra aktörer i Sverige. Aktien är under mars 2017 kring 5-6kr/st varit kring 10-13kr/st.

Säljvinst Mars 2017
Vecka 9 – 1 SEK
Vecka 10 – 62 SEK
Vecka 11 – 130 SEK
Vecka 12 – 85 SEK
Vecka 13 + 150 SEK

Totala säljvinst för Mars blev ”säljförlust” på ca 128kr eller ca 5kr minus varje dag under marsmånad i säljförlust. Detta då när aktier föll sålde jag innan de föll mer, sen om jag gjort rätt beslut får framtiden avgöra.

Portföljen Mars 2017

Så April månad blir att försöka sakta men säkert klättra uppåt igen, förhoppningsvis.

Som tröst brukar jag tänka med aktier och portfölj som faller hårt i mitt fall under mars månad med hela 12 500kr = En resa utomlands i 1-2 veckor är ungefär samma summa pengar, men! dom pengarna kan även komma tillbaks med tiden, samt det har vart en spännande ”resa” och man har fått ”fina minnen” ?