Recension: Neat Video 4 (Video brusreduceringsprogram)

Själv frilansar jag med att filma och ibland redigera filmer, från det som är filmade med äldre analoga till dagens digitala videokameror, smartphones, och digitalkameror så kan burs på film vara utav ondo på de mörkaste miljöer och till detta finns det olika varianter av medicin för bot på bilden. 

Som med allt annat så finns det dyrare program som kostar kring 50 000 – 150 000kr som proffs inom hollywood och liknande organisationer använder sig utav, exempel Diamant-Film.

Neatvideo är lite av en mellanting mellan enklare gratisprogram till mer billigare. Alltså att den hamnar i en semi professionell nivå på ca 650kr för uppgradering av en tidigare version, upp till ca 1200kr för helversion av program för ny kund. Version uppgradering sker från exempelvis Neat Video 3 till version 4, så håller det ungefär 4 år och senaste version 4 har kanske ännu 2-3år kvar av sin uppgradering av livscykel på dagsdatum 2017.

Skillnad på version 3 till 4

Det var en större uppgradering från version 2 till 3 och hoppet från 3 till version 4 verkar göra en helt okej anledning att betala och uppgradera igen och speciellt för dom som arbetar med videoredigering.

i Version 4 får vi nya funktioner inom mer äldre filmer, när man fixar analoga film där det finns hårstrån och utsliten film som kan flimra och störa själva handlingen i filmen.  Finns även funktion som känner av liknande brus men ändå rör på sig i bild 2, eller 3 och så vidare, tidigare trodde NeatVideo algoritmen att det var detaljer i filmen, nu förstår den att det är brus.

När behövs Brusreducerings program, Neat Video (4,52)
  • Då videokameran har hög ISO sker brus och annars på mörka miljöer som är filmade med analoga och digitala videokameror.
  • Analog film överlag, har en sorts ”naturlig” -brus som finns indirekt eller direkt i filmen, detta kan då tas bort och få det se ut som nästan nytt och digitalt.
  • Skador på äldre filmer, som hårstrån, skrap, smutsfläckar mm.
  • Kommersiellt, att få kvalité till kunden även i de mörkaste av scener.
Fördelar
  • Någorlunda enkel användarvänlighet på programmet och det tack vare Neat Videos egna videon på hur programmet bör används.
  • Neat Video PRO-versionen (dock dyrare) är att rekommendera vid valet, när man köper programmet, då  vi för varje dag är på väg till en högre upplösning.
Nackdelar
  • Att arbeta i programmiljön med en iMac 5K (sent 2014) så är upplösningen så hög att allt i programmet känns så litet. (detta UI fel finns i fler program som oftast är optimerade till 1K-2K skärmar).
  • Resurskrävande, desto starkare CPU + GPU desto bättre flyter programmet, högst troligt alla liknande program som Neat Video har detta problem. (Vet inte vilken brusreducerings program som är mest optimerad, för samma arbetsresultat.)
  • Standar versionen av Neat Video, utesluter en kommande generation som i majoritet alltid kommer filma i en högre upplösning än HD. (om två versioner, utesluta mer av vissa funktioner än upplösning.)
Sammanfattning

Väldigt nöjd med det jobb programmet gör i slutredigeringen, från analog film till digitalfilm med brus och till en viss del med skador i en filmruta, så får man en känslan av en helt ny film, när Neat Video spänt sina algoritm muskler. Något dyrare köp, men hoppa över standard versionen och gå direkt till PRO, mest p.g.a för annars kan du inte förfina dina exempel 4K videon du filmar med dagens smartphones.