Meteoritnedslag : då, nu och kommande

(I texterna nedanför kommer det en massa siffror hit & dit, vissa av siffror är ungefärliga och andra mer exakta, men rätt så faktiska i det stora hela.)

Jorden ökar sin vikt uppskattningsvis med ungefär 2000 ton/dygn, utav fallande meteoriter från rymden. 5-10st märkbara större nedslag rapporteras årligen mot land, samt ungefär 10st andra som hamnar i de öppna haven. Med modern radarspaning mot rymden så kan vi få någon vecka i förväg indikation om en helt ny Astroid. Så förberedelsen kan oftast bli väldigt korta ifall en större meteorit skulle va påväg rakt mot jorden. Så antingen har vi turen att upptäcka dem i tid, eller som i vissa fall först någon dag innan det upptäckts, men då turligt nog haft en kurs förbi Jorden.

Varje dag registreras fler asteroider via NEO-organisationen. Finns även BOINC-mjukvara där Envar kan hjälpa forskare med hemdatorn att beräkna projectionen på registrerade object, detta program heter astorids@home.

FÖRHISTORISKA NEDSLAG

Nedslagen är mer bekräftade utav geologernas analyser av Jordskorpan, där man sett större lager av ”mörk” massa som upptäckts och att det gjorts ungefärliga mätningar med olika verktyg som Radiometriska dateringar, inkapslade organiska material och annat sådant, men inget är exakt till år datum och ”sekunder”, finns alltid felmarginaler. (Exempel : KOL14-tester, kan ge maximalt korrekt uppåt 60 000år med en felmarginal på ”+-200” år.)

 • 440 miljoner år sen : Massutrotning
 • 365 miljoner år sen : Massutrotning
 • 360 miljoner år sen : Nedslag i Dalarna som bildade Siljansringen.
 • 225 miljoner år sen : Värsta massutrotning, över hälften av all växt djurliv försvann.
 • 210 miljoner år sen : Massutrotning
 • 65 miljoner år sen : 200Km breda Chicxulubkratern på Yucatanhalvön i Centralamerika. Trolig orsaka ill massutrotningen av Dinosaurierna. ca 10km i diameter, ungefär som en Mount Everest störtat ner mot jorden.
 • 20 000år sedan : Djävulskratren 1.2Km i diameter och 180meter djup i Arizona.
 • 12 900år sedan: Mer info nedanför..
”The Younger Dryas (-IMPACT)”ca 12 900år sedan

Denna troliga kataklysm (-ej! 100% bekräftad) behövde som en egen spalt, då den  länge varit en teori, men bevis har tillkommit genom åren där det senaste var år 2018. Detta kan vara en orsak till en tidigare stor, men äldre Civilisations undergång som skedde för ca 12 900 år sen och att klimatet efter olyckan återhämtade sig först ca 11 700år sedan, eller ungefär 800år efter olyckan…

Händelsen kallas för ”The Younger Dryas” i forskarvärlden, som handlar om över 1000år av kallare klimat på Jorden (-mestadels den ”västra-norra” delen av Jorden). Enligt IS-analyser i Grönland har det bekräftats om en plötslig fall från det normala kalla minus -40 till -45´C neråt -50 till -55´C i ca 1000år, innan klimatet återhämtade sig till dagens mer varmare minus på -30 till -35´C, men att kylan pågick i över 1000år.

Det som skedde kan vara det som nyligen hittats under November 2018 i Grönland (LÄNK artikel), där en 31 km bred meteorit fallit mot Jorden. Detta en trolig kataklismisk orsak som gjort att människan tappat sin historia, speciellt det västerländska Historian då vi ofta inte kan se äldre skrifter, eller byggnader, än Historia bortåt 6000år gammalt, men inte mer. Medan man exempelvis i Asien (-Exempelvis: den äldre staden Dwarka i Indien.) har berättelser/legender som kan sträcka sig över 30 000år bakåt i historien, om civilisationer och städer som vart större än vad dagens Historia trott om det förhistoriska städerna runt om i världen.

Det troliga storleken på nedslaget beräknas av forskarna sett till kratern, att meteoriten var omkring 1 – 1.5Km stor järn-meteorit. En trolig koalition med jorden på ca 20Km/sekund, eller med en explosionskraft som motsvarar 15 000 gånger större än det största atombomben (- Tsarbomben) människan detonerat och denna troliga meteorit skapade en 31km bred krater under isen i Grönland. Kratern hittades av NASA-forskare som använt sig av ”radar-teknik” på flygplan. Åldern har ännu ej bekräftats, men sett till bergen kring kratern bör den ej vara äldre än 3miljoner år och på grund av iserosionen så har åldern mestadels raderats, men med nya manuella arkeologiska besök som gjort i kringområden, visar olika resultat på en trolig händelse för 12 900 år sedan (Länk Artikel.)

FILOSOFEN PLATO

Oftast har detta vart mer att Platon berättar om en myt om en stad vid namn Atlantis, än att det är en sann Historia som kanske fanns för över 9000år sen.

Platon fick höra detta mer beskrivet för honom och att Platon själv inte skrivit detta utan är antecknad av ”tredje eller fjärde person”. Många påpekar att det bör finnas sanning i detta, för i Grekland är det kulturellt hädiskt att prata i lögn och därav menar många att varför skulle Plato ha ljuga och då förstöra hans goda rykte med en fiktiv berättelse om en stor tid bakåt i tiden.

Det som är nedskrivet om Plato och om Atlantis finns att läsas i boken ”Chritias & Hermocrates” där ett av berättelserna är att Plato förfäder var och besökte Egypten där dess präster frågade om den grekiska tron, om skapelse historian och då hade den förfadern berättat om en stor flod som svept över världen..då prästen i Egypten log något och sa att ni verkar ha glömt alla de tidigare katastroferna och kommer bara ihåg det senaste.

Prästerna förklarade att för över 9000år sedan (-plus cirka 4000år, då detta möte skedde ungefär 2000f.kr.) skedde en större olycka och detta var inte det första, utan även andra tidigare naturkatastrofer hade skett enligt dessa präster i Egypten och detta går då lite hand i hand om fyndet av det ovannämnda ”The Younger Dryas”.

TEORIER var atlantis kan finnas

 • Platos egen beskrivning:  Bortom: Gribalta Sund, bortom Norra Atlanten. Därav många tror vart vi fått nuvarande namnet Atlanten, från tidigare Atlantis.
 • Afrikas öga: Att det är, Richat Structure, som är en bra beskrivning på storleken av ringarna som Plato pratade om i detalj till storlek och längd. En amatörforskare om forntida historia berättar här om den teorin. LÄNK>>>
 • Nordvästra delen av Irland, är också en av kandidaterna, under havet kan man se landmassa, som ser ut att ”gömma” sig något under havet, se gärna detta via exempelvis Google Earth Pro -applikationen.
 • Även teori om att kataklysmen gjorde så att hela Spanien rört sig österut och kolliderat med landmassan Frankrike och troliga spår av detta kan ses via Google Earth och satellitbilder.. och då att stället fanns något sydväst om Spanien.

För egendel känns det troligt att ”Atlantis” var på riktigt men som raderades raderats av en stor naturkatastrof, för i alla myter-legender kan det finnas en gnutta sanning som blivit omskriven till en övernaturlig händelse på versioner av relgioner.

RELIGION : MYTER & BERÄTTELSER

Bibeln om Sodom och Gomorra.. sägs enligt rymdforskare ha varit en event av meteorit nedslag från yttre rymden som passats in i Bibel berättelsen, men i religionen handlar det om ett straff från gud. Detta beräknas ha hänt inom dem trakterna på spår av meteorit nedslag för ca 2200 f.kr. alltså för lite över ca 4000 år sedan.

De pratas om ”fallna änglar” och andra ”änglar” som inte fallit ner mot Jorden och hur sådant symboliserats i Bibeln. Givetvis har liknande religioner berättar om sina katastrofer som sedan knutits ihop om straff av skapelser från högre makter.

I Asien handlar det exempelvis om drakar med sina svansar som spyr ut eld, som kan tolkas vara det man ser när en Astroid faller mot Jordens atomsfär och att folktron då blev, att man skall se upp för ”drakarna” och samtidigt respektera dom genom årliga fester så de inte blir arga och faller ner mot Jorden.

NEDSLAG I MODERN TID

 • 1908 30 juni, före kl 08:00. Tunguskafloden i Sibirien. 100-200 meter i diameter. ca 15 megatonskraft (1000ggr större än Hiroshima bomben). Om den hade legat två timmar (eller en bråkdels förskjutning i banan) senare i banan, så hade hela Moskva varit utplånad och vår historia omskriven (allierade med ”Sovjet” VS ”Nazismen”).
 • 1930 Augusti 13, Amazonas nordvästra Brasilien vid Curaca-floden. 100-tals kvadratkilometer ödelades.
 • 1947 februari 12, kl 10:30 i Sikhote-Alinbergen, 400 km utanför Vladivostok. ca 200km bort hördes smällen och den var ”bara” i samma storlek som bomben den 9 augusti 1945 över Nagasaki i Japan.
 • 1954 en mikrometeorit i Alabama, USA, skadade en sovande kvinna i foten, den for genom hustaket.. ”storleken kan ha betydelse”..
 • 1969 nyårsdagen, Sveriges ”rymdanfall” till en storlek av en sten. Hässle Uppland.
 • 1978 augusti 24, Detonerades något i atmosfären flera km ovanför Atlanten, utanför Sydamerika. ca 10-20 meters diameter av meteoriter.

MISSAR” I MODERN TID

 • 1972 Augusti 10, in i jordatmosfären, över västra USA och Kanada. Den blev filmad över Gran Teton National Park i Oregon av en turist. Hade en hastighet på ca 5000km/h och for sedan ut ur atmosfären igen (hälsade på i ungefär 2 minuter). Beräknats ha vägt 8-10 000 ton. En ändrad bana på bråkdel av en grad, hade den träffat jorden med en kraft fem gånger större än Hiroshima, tillräckligt för att ha utplånat hela San Francisco.
 • 1989 mars 23 passerade en astroid med 800 meters diameter (500 000 gånger kraftigare än Hiroshima atombomben). Passerade ca 600 000 kilometer ifrån oss, mindre än dubbla avstånd från månen.
 • 1994 Juli 16 slog kometen Shoemaker-Levy 9 på planeten Jupiter, solsystemets största explosion under mänsklighetens skrivna historia. Kometen var ännu större än Dinosaurie-dödaren, med 20 fragment där den största var på 3Km i diameter. Hade den träffat jorden, hade det vart en ”planet killer” och utplånat vår civilisation.
 • 22 April 2019 : Passerade en stor astroid till storlek av ett hus (ca 30m bred) förbi Jorden i en hastighet av 20.000km/timmen. Med Jordens diameter som mått, krävs det ungefär 30 Jordklot från Jorden till månen och denna passera då mellan Jorden och Månen, ungefär 14 Jordklot av distans. LÄNK>>>

Säkerligen har fler stora ”MISSAR” skett utan att vi vet om och tur är väl det.

FRAMTIDA ”NEDSLAG” AV METEORITER

Dessa nedanför är troliga nedslag mot Jorden som har en någorlunda hög risk att falla mot Jorden.

NEO är en sida var man kan se de senaste NäraJordenObjekt, annars här nedanför de med någorlunda högre riskerna, att de kanske träffar Jorden inom en framtid.

 • 2029 13 (fredag) april, astroieden 2004MN4, ca 400 meter lång. Risken är 1 på 45.
 • 2029 kan jorden träffas av Apophis -astroiden första runda mot Jorden.
 • 2032 Augusti 26 : 1 på 63 000 är chansen att en 3km stor astroid träffar Jorden.
 • 2036 kan jorden träffas av asteroiden Apophis som gör ett andra besök nära jorden och är  cirka 390 meter lång. Den beräknas ha en kraft på 100,000 gånger Hiroshima.
 • 2175 (& år 2179) : 101955 Bennu : är ca 492 meter stor Astroid, chansen för koalition med jorden är 1 på 2700.
 • 2093 kan astroiden 2002 EM7 falla ner mot jorden. chansen är på 1 på 10 miljoner.
 • 2126 Augusti 14 sägs vara en ”världens undergång” i termen stor komet/astroid. Vid namn Swift-Tuttle. Senast ”Hen” besökte jorden var 7 december 1972, då den var många 10 tals miljoner kilometer bort, nästa gång kommer den vara betydligt närmare. Den är ca 7-8km bred, med hastigheten 60km/sekunden, eller en Mount Everest som är på väg mot oss i mach 200. Beräknas ge ungefär ca 200 miljoner megaton, eller ca 15 miljarder gånger kraftigare än Hiroshimabombens 13 kiloton, en ”medveten” planet killer kan vara på gång då.
 • 2880-Mars-16 : 1.3Km stor astroid.

( Exempel.. att vinna på Eurojackpots högsta vinst sägs vara 1 på 95 miljoner )

SAMMANFATNING

Som ”tröst” på såret ifall Astroiderna missar oss.. så kommer Jorden slutligen att dö helt igenom med att solen blir större och större.. tills den slutligen sväljer oss och till sist sen sprängs som en supernova och blir till en liten, liten dvärg. Solsystem kommer sen förbli en plats där det en gång bodde varelser som dig och mig, men sett till universum, så finns vi som spårlöst borta, kanske ekon av våra radiosignaler kommer bara finnas kvar. (Detta beräknas ske om cirka 4-5 miljarder år in i framtiden)

Före ovannämnda sker så kommer även vår Vintergata kollidera med Andromeda galaxen om ca 3.75 miljarder år in i framtiden.

Vet inte om jag kan få en vackrare framtidsbeskrivning än dessa!? Dock så finns det olika religoner som berättar om ett efterliv, som kan vara det finare sättet att se på allt detta och med en vackrare tröst om framtiden, att det finns ett liv efter detta.

Jordens har annars haft fem större massutrotning av nästan all liv på Jorden. Historiska bevis om detta finns i Jordskorpan och att vi nu är påväg i nummerordningen det sjätte stora. Vissa menar att det kan vara vi människor som orsakar det sjätte, för spår av liv som försvinner i nutid är stort och hastigt. Men hur utrotningen exakt blir är alltid svårt att förutse.. kanske en MEGA -vulkanutbrott, -solstorm, -jordbävningar, -meteoriter och så vidare..

Finns även de som säger att rymdforskning är helt onödigt och att det finns viktigare ställen att sätta skattemedlen.. kanske att det så är!!? eller kan det vara livsviktigt att utveckla rymdforskningen så vi kan putta/spränga bort större objektiv i rymden, så det inte kraschlandar och nollställer Jorden.. igen!?

KÄLLOR

HEMSIDOR

APPAR : PROGRAM

 • Torino – Near Earth Objects ; länkar det senaste från NASA. (AppStore : 20kr)