Förhindra virus pandemier, hur?

Efter SARS-cov2 (CoVid19) pandemin om det nu tar 12 månader eller 3år, eller mer.. innan allt är över så kommer det troligen blir ett mer ”hygienisk” anpassad kultur, med olika teknik för att rengöra luften till kanske fler grön-områden och annat inom det.

Inom militären kanske det kommer göras ändringar i deras budget, från vapen som dödar människor, till en mer forsknings orienterad område för militären för hälsa & ”vapen” mot virus angrepp. Den mängd pengar som finns i det militära, kan man gott skifta om, bara 1% till forskning inom medicin istället.

Så att ändra det moderna samhället till det nya normala, för att förhindra framtida pandemier, dock visserligen omöjligt att helt stoppa, men att förhindra med enkla medel är bättre än inget alls.

Karantän -ordets ursprung & betydelse

Ordet karantän från det franska quarantaine som har sitt ursprung ifrån det italienska quarantena, och betyder ”fyrtio-dagar”. Uttrycket skapades i Venedig efter ett krav på fartyg som anlänt från fjärran länder, att ligga isolerade på redden i fyrtio dagar innan de släpptes in i hamnen, för att bevisa att det inte fanns någon pest eller annan smittsam sjukdom ombord.

Detta sker hårdare i ett verkligt pandemi på det mer tätbefolkade områden, så då kan det vara det bästa av vapen, att alla arbetar åt samma håll för att begränsa virusets framfart och smittspridnings risk i gällande karantän. Dock mer fördel för bebyggelser som är mer avsides från varann som i en glesbygd har oftast mer mer naturlig karantän från varann, med sin livsstil.

Blöta marknader

Professionen påpekar oftast var nya virus sker är på blöta marknader. Alltså i storstäders gator där marknaderna har levande djur av olika sorter ihoppressat med varann, solvärme, samt alltså då levande och död-mat som gassar i solljuset. För att sådana här marknader får fortsätta så bör det bli strängare regler innan man får sälja mat på dessa typer av marknader.

Storstäder

Miljonstäder av befolkning har märkt skillnader på CO2 halten som minskats kraftigt under deras karantän, så jag hoppas det sker en grön omställning i storstäderna på flera håll och med ännu fler El-fordon (ja även El-cyklar & varför inte enbart vanliga cyklar!!?).

Flygplatser

Det elakaste av bakterier & virus, så är deras paradis i det moderna samhället där vi reser som fortast stora distanser snabbt!! och dessa varelser gillar även ta ”semester” precis som vi människor att använda flyget!! Det tidigare sättet för viruset att resa före flygtekniken var att göra det via fåglar som bosätter sig runt om i jorden säsongsvis.

Att förhindra smittspridning på flygplatsterminaler så bör det göras..

  • När flygplan landat och folket stiger av, tunnel av UV-ljus och Joniserar -maskiner som rengör luften när folk passerar innan de kommer in i terminalen.
  • Om folk hostar/harklar kameror som ser folk med hög feber, så bör flygpersonal, eller inne i flygplatserna dela ut gratis ansiktsskydd till dessa personer. Så andra vet att någon fått säsongsinfluensan.
  • Betalsystem och annat, att mer och mer sådant trådlösa överföringar.
  • Fler dörrar & annat öppnas per automatik och inte så ofta via handtag.
  • Respekt till all städpersonalen runt om i hela världen!! men under högsäsong av influensa bör det få en högre prioritet, att oftare rengöra dörrhandtag & annat som dagligen berörs av många människor i terminalen.

Folkbildning

Att inom olika institutioner förklara utan att göra det till hysteri, men att förklara jordlivets minsta varelser och vad för nytta och annat de gör som de snälla bakterierna. Men även vikten av vad som sker i gällande virus, så barn och ungdomar vet vad som skall göras när nästa attack kommer och vad man skall göra för att hindra att smittan sprider sig ifall man blir sjuk och så vidare.

Och när de blir vuxna har dom en bättre förståelse och mindre rädda och respekt till påföljder om nästa pandemi kommer och då kan samhällen klara sig bättre.

Hemmavid

Exempelvis CoVid19 kan i ”sämsta” av ställen leva 2-3timmar och i det ”bästa” av ställen för viruset så kan den leva i över 3 dagar på en yta, så då bra att putsa/byta mer i vissa delar av hushållet.

  • Örngotts: Det sängklädsel närmast ögon, öron, näsa & mun.
  • Dörrhandtag & liknande rengöras, då någon i familjen har säsongsinfluensan.
  • Toaletten: Handduk bör bytas oftare (även på andra ställen i huset).
  • Teknik: Mobiltelefon, tangentbord, datormus o.s.v bör putsas, bra ”bakterie/virus” ställe.

Luftrengörare hemmavid är som ”åskväder” inomhus, den tar ner dampartiklar & minskar virus&bakterier i luften med hjälp av Joniserings tekniken. Vintertid kan inomhus luften vara torr och bör va kring 40% Humid , då är en luftfuktare bra, alternativ till maskin så kan man torka kläderna i vardagsrummet, detta minskar att man har torrhosta & eller torra ögon. Avfuktare sedan sommartid, eller att det är frisk cirkulation med fläktar och eller via fönster.

Sammanfattning

Meningen med inlägget är inte göra folk hysteriska, hypokondriker eller att Envar skall få bacillskräck. Vi har Envar trots allt snälla bakterier i exempelvis våran hud och om man exempelvis ”spritar” för mycket händerna så dör dessa snälla bakterier och då blir händer eller annat torra och som kan orsaka hudproblem med röda fläckar av husinfektion.

Detta sker om man tagit bort det naturliga skyddet vi har i och på våra kroppar, då det oftast räcker med vatten. Finskt ordspråk ”Vesi on paskan lääke” och på svenska ”Vattnet, är skitens medicin”, låter dock bättre på finska, som oftast ordspråk gör till originalet.

Slutligen sunt förnuft hur vi möter varann, respekterar andra vid sjukdomstillfälle eller annan situation, ingen är ”stålmannen”, vi är precis som alla andra djur, levande individer med olika styrkor och svagheter.