Tech: Att köpa Apple Watch SE, eller Series 6 ?

Apple Watch Series 1, 2, 3, 4, 5, 6 och SE (gen1) men vilken skall jag välja av alla dessa och eller vad välja om jag redan har en Series 1-5 ?!!

Ifall du har: Apple Watch Series 1-3

Om klockan fungerar & annars i bra funktion och att du inte är så techkåt av dig, så kan du mycket väl fortsätta använda din Series 1-3 smartklocka.

(Series 3 kommer troligen ha sin kanske sista stora OS-uppgradering nu med det senaste WatchOS 7, eller kanske om som mest två till!! med watchOS8 & kanske 9, sett till hur Series 1 fått sitt OS uppdaterad genom åren.)

Sedan även om du är jättenöjd med din smartklocka och har sneglat det senaste 1-2åren med de nyare versionerna, så kanske är det dags att låta klockan gå vidare hos någon i familjen, eller alternativ sälja den så din nya blir något billigare ☺️

Att välja det senaste Watch SE ifall du har det knapert med pengar och eller vill vara ekonomisk av dig!! ..eller satsa helhjärtat på den senaste Apple Watch Series 6 som säkert liksom SE, kommer ha det senaste watchOS uppdateringarna nästkommande minst 3-5åren framåt.

Ifall du har: Apple Watch Series 4-5

Rekommendationen är väl.. ifall du har Series 4 så då kanske ”inte-värt” att gradera upp dig och de med Series 5 inte så mycket mer i teknikväg med att gradera upp. Men som alltid! är du ”tech-kåt” så vist!! bara byta som vissa gör med strumpor!!. ☺️

Ett bra alternativ är att sälja din gamla då du kan få extra 2-3000kr eller byta in det hos Apple då du kan få kring 1500kr, detta i sig är ett bra alternativ då du alltid kan ha det senaste, på ett rätt så ”billigt” sätt.

Annars, Series 4-5 ägarna behöver egentligen inte direkt uppgradera nu till det senaste Series 6, ifall ni rådfrågat mig. Men kanske dags sen när framtidens ”Series 7 & 8” släpps.

Skillnaden: Series 6 vs SE ???

SE har dom fördelarna som finns nästan upp till Series 5, mest fördel är med den nya CPU (s5 SiP). Dock saknar SE de tidigare årens EKG, alltid-skärm-på och eller det nu senaste med blodsyre-mätartekniken som enbart finns i Series 6.
SE är helt klart en bra ”inkörningsport” för de yngre familjemedlemmarna och eller för någon som vill ha en mer ekonomisk & billigare alternativ till smartklocka.

Series 6 har allt de tidigare klockorna har med uppgraderad hårdvara + nu med blodsyre-mätartekniken som kan va extra viktigt under CoVid19-pandemin, då klockan kan ”förvarna” ifall du har dålig syreupptagningsförmåga i blodet.

Är själv kring 172cm lång, men välj gärna det större storleken av klockorna, enda nackdel är att priset blir något dyrare med fler milimeter på skärmen.

Screen från Apple .com sidan 2020 oktober 14 ovanför, länk till sidan nedanför.
https://www.apple.com/se/watch/compare/

(Apple Watch: Att ha LTE eller inte..?)

LTE = simkort i smartklocka, så du har ”internet” när du är ute och motionera eller annat liknande. Denna LTE funktion brukar göra klockan kring 1500kr dyrare.

Har själv en AW-Series 3, utan LTE och har överlevt!! ? vist skulle det ibland vart bra och ha kontakt med internet då man varit stunder utan mobiltelefon. Annars allt beror på hur uppkopplad du behöver vara under dina vakna timmar och om så!! skall du ha LTE, eller om inte! så då räcker det att vara uppkopplad på internet via din mobil med klockan.

Nackdel med LTE är att du oftast behöver ”ett-till” abonnemang för klockan och eller extra abonnemangskostnad till ditt befintliga mobilabonnemang. Samt!!..Vet ej om det är så, men troligen drar klockan även mer batteri med LTE än utan..? ?, någon annan klokare kan svara på det! ☺️

Sammanfattning

Annars om du är nöjd med din vanliga smartmobil och hur den samlar upp dina steg och så vidare, så behöver du ingen smartklocka alls!! och kan satsa dom 3-5000kr på en vanlig armbandsur som kommer hålla ”livet-ut” och som du inte behöver ladda med ström nästintill 1gång/dag.

Till detta så finns det även smart-klockor som är ”mer dummare” och har en bättre batteritid uppåt 7dagar och eller vissa andra uppåt 30dagar innan de behöver laddas.

För egendel det senaste 3 åren så är jag fortfarande väldigt nöjd med min Series 3 och kommer högst troligt att uppgradera till en Series 6 inom kort. Egentligen behöver jag inte gör det, då klockan fungerar utmärkt som från dag ett!! men för mig känns det som att nu är det dags!… eller om jag ännu väntar till ”Series 7”, återstår att se! ☺️