Narcissism, är jag/du det?!!

Amatör intresse kring psykologi och därav är texter nedan mer andrahandsinformation som jag tolkat från folk som är licensierade psykologer och detta är min tolkning kring ämnet.

Med kunskap och förståelse desto äldre man blir, så har man ibland tänkt månne om jag är ”narcissist”, för ibland tror jag att jag är det och i fler andra fall absolut inte, men svårast är det alltid att bedöma ärligt om en själv.

Vad jag tror själv är att ”Alla är det” (Narcissister tycker oftast så.. 😬 ) men!!!.. tror mer till olika grader!.. från lågt till medel.. för alla vill vi ha ”bekräftelse”, Envar vill ju veta att man ”existerar” på något sätt och eller vill att något ”skall handla om just MIG”.

Men sen finns dem som gör till det extremt och denna sistnämnda är vad som kan bli jobbigt för andra i längden och eller de i en relation med en tvättäkta N.

HUR TÄNKER NARRSISISTER

1:) Har svårt med personliga frågor om ens svaga sidor. (N. vill inte visa sig svag för någon.)

2:) Svårt för TEAM WORK, om hen måste! så vill de synas/höras mest i grupp, alla andra vet ”ingenting” och N vet alltid bäst och ger inte andra andrum.

3:) Har svårt att erkänna sina brister, fel, misstag & svagheter.

4:) Pratar gärna med okända personer om hur bra JAG är. Hen får på så sätt deras beundran & behöver sen aldrig träffa dom mer, mår bra utav det, vetandes att okända tror de är bra människor.

5:) Alla samtal med någon skall helst handla om JAG! om ämnet byts till annat av motparten så kommer N. på något sätt, kort stund ändra samtalet om N. igen.

6:) Har svårt att ändra på sig, att kunna acceptera något annat & eller ändra på sina brister, för Hen är ju perfekt & alla andra har fel.

7:) Även om de förlorat, så försöker de omgående hitta orsak till varför eller kämpa emot detta, för de avskyr att förlora & vill verkligen vinna i alla samtal, argument, relationer och eller annars där de förlorat på något sätt. Helt enkelt ”dåliga förlorare” och har svårt att ge KREDD att den andra gjort bättre.

8:) N. blir plötsligt tyst och okontaktbar. Oftast undviker de allt, för Hens ilska & eller starka känslor för någon och vill på så sätt INTE visa sina svagheter, eller sitt riktiga jag för någon.

KLASSISK TEST

1:) Jag vet att det är något specielt med mig, är bäst! sett till alla andra!
2:) Jag är bäst på många egenskaper/kunskaper, än vad andra är!
3:) i hemlighet anser jag vara bättre, än många andra människor
4:) Jag pressar på, även om det kommer utmanande uppgifter.
5:) Svåra hinder, är sällan nå problem för mig.
6:) Jag har bra självförtroende och bryr mig sällan om andras framgångar.
7:) Jag känner mig obekväm om jag är i fokus av uppmärksamhet.
8:) Jag tycker det är jobbigt, att få komplimanger.
9:) Jag tycker inte om att prata om mig själv.

Om mer än hälften stämmer in på dig, så kan du ha en tendens av N.

ÄR DU NARSSISIST?

Själv centrerad
# Ständigt tänker på dig själv
#Fokuserad att enbart få dina behov uppfyllda (ignorerar andras om det inte gynnar dig på något sätt.)

Känsla av MIN rättighet & överlägsenhet
# Oavsett vad! så är mitt tycke alltid! rätt!! alla andra har fel.
# Känslan av att du är bättre eller förtjänar mer fördelar än andra människor.

Brist på empati
# Avsaknad av medkänsla eller känslor för andra människor

Manipulerar eller kontrollerande mot andra
# Använder känslor för att manipulera folk.
# Tendens av extrem avundsjuka i en relation och är extremt kontrollerande mot den andra.

Starka behov för beröm
# Kräver beröm och eller hyllningar av andra.
# Älskar att stå i centrum i samtal och grupp.
# Fort raslös om Hen inte får stå i centrum av samtalet.

Svårt med att få negativ kritik
# Överreagerar med kritik
# Har extremt svårt att acceptera om Hen gjort något dåligt/fel.

Överkänslig om sårad
# Impuls snabb med att känna sig sårad och eller arg.
# Ofta har en känsla att andra är emot en.

Tecken på NARCISSISTISK PERSONLIGHETSSTÖRNING
(NPD)


I diagnosverktygen DSM-5 och ICD-10 räknas narcissism som en personlighetsstörning. Det handlar alltså om ett lång varaktigt beteende och inget tillfälligt.

1. Grandios självbild
2. Besatta av framgång
3. Tror sig vara unika
4. Kräver överdriven beundran
5. Uppblåst tro på sina rättigheter
6. Utnyttjar andra
7. Brist på empati
8. Överdrivet avundsjuka
9. Arrogant beteende

Sammanfattning

Folk med högre tendens av N. är oftast folk som vill åt ledar positioner och eller yrken där man får bestämma över andra, med andra ord finns det ”bra ledare” & ”det finns dåliga ledare”, sistnämnda kan vara ledare som har hög N men utav den dåliga sorten.

Politiker, Chefer, Psykologer, Poliser, Militär, Lagledare och på något sätt som har folk under sig i sitt yrke kan vara folk som som har högre tendens av N och som söker sig till dessa positioner för att ens ego tror veta bättre och vet hur något fungerar. Därför vissa av dessa yrken finns ”psykologi-tester” och annat för att minimera ostabila-egon till sådana yrken som annars skadar folk under dom.

Exempel ovannämnda kan börja tidigt i åldern i familjen, men även i skolåldern, finns dom som vill stå mer i centrum & tysta alla andra och så finns det dom som står på sidan och ser hur andra blir influerade av den ”populäraste” i skolan.

Det moderna sättet för N. är sociala appar, som är deras drog och där kan till & med TROLL vara en sorts sämre narcissister som vet bättre än alla andra och väldigt ofta vill vara anonym av sig också.

Så som jag började är att ”VI ALLA” har släng av N. men det gäller att ha det i lagom form på det & låta även andra komma till tals och inte tysta ner någon, med exempel att alla samtal du är med på skall bara handla om dig och eller att du kommer alltid till tals.

TIPS!

Finns olika appar och sidor för självtest, men i slutändan så är det en licensierad psykolog som kan ge det slutgiltiga diagnosen, inte ”internet & eller detta inlägg”.

#:) iOS-app: Narcissistic Personality Test. (Inquiry Health LLC) -gratis app (OBS! på engelska) (finns säkert liknande appar för Android.)

#:) Psykologi test: är din partner en N. http://www.psykologitest.se/partner-narcissist.php

#:) Expressen skrivit artikel om det på sin hälsoliv avdelning https://www.expressen.se/halsoliv/psykologi/9-tecken-som-kan-genomskada-en-narcissist/

Youtube (14min): Understanding the Narcissist: Why Do They Treat You This Way? Bra program med en kvinnlig psykolog som har sin karriär inom ämnet och kan förklara det väl 🤓👍

Youtube (8min): The Narcissist wants you to leave . Individ som öppet säger att han är N. och vad han orsakat för sin parter och hur hans tankegångar är med att ha tendenser av N.