Recenssion: Fitbit Charge 2 (köpt, jan 2017)

Min första fitnessklocka,  pendlade dock mellan denna och Apple Watch (gen 2), men hade prioritet på batteritiden, då det till slut blev Fitbit Charge 2 (-i väntan på aWatch gen 3).

Har till dagsdatum maj 2017 använt semi -smartklockan i lite över 4 månader och den verkar ha hållit bra, på hård fyrsik träning med ca 5ggr/ veckan med 1timmes pass och senaste 2 veckor har jag utfört ca 3 timmars motorsågning per vardag. Armbandet har ännu inte blivit slappt och fungerar som den skall, trodde först att ”plast” -armbandet skulle bli slappt men den håller bra.

Har börjat överväga på det jag i början av inlägget skrev, att jag skall byta till en kommande aWatch -gen3, men det må hända att jag istället väntar på Fitbit Charge 3 om något sådant är på väg från Fitbit hösten 2017.

Fördelar
 • Bra batteritid minst 5 dygn (dock ändå alltid laddat batterierna efter 2-3 dygn).
 • Syns bra även när solen lyser, stark ljus på skärmen.
 • Helt OK fitbit -app, där du styr mer av klockan än från själva klockan.
 • Att enkelt se vem som ringer/SMS/Kalender (-Obs! ej med svar.)
 • Enkla menyer, det som behövs syns på skärmen. Resten styrs via fitbit -appen.
 • Synkad GPS med ens mobil (-därav bra batteritid på klockan.)
Nackdelar
 • Den synkar inte med iOS 10 Health (Hälsa) -app (sägs även ej fungera med Android hälsoprogram), kan synkas med hjälp av en annan synkapp, som gör ett någorlunda jobb med överföringen till iOS Hälsa -appen.
 • Saknar svenska menyer i molnet, telefonappen och själva klockan, allt är på Engelska.
 • Sport simma fungerar inte, den rekommenderas INTE vara under vatten, men tål ”regn” (eller tåls att duschas med.)
 • Kan väcka ens partner i sängen med omedveten handrörelse så upplevs skärmljuset på natten väldigt stark!. (-alt stänga av atuo-skärm-på, eller kanske framtida firmware update som har dämpad ljus på skärmen med tidsinställd nattetid?.)
 • Ingen inbyggd GPS (-men annars om det funnits, ej haft samma batteritid den nu har.)
Sammanfattning

Det enda jag är mest bitter över hela klockan är att den inte synkar med Apple Hälsa -appen. På ett sätt kan man tycka att min privata data är min, men just nu bestämmer Fitbit över den information till sin -app och man kan i princip inte dela det till andra appar.

Kan nu endast tävla med hälsoinformationen med andra Fitbit ägare och tanken med Apples Hälsa -app är att all privat hälsoinformation kan delas till andra appar från deras tänka central av hälsoinformation kan delas sen till andra appar av andra appar.

Förutom det ovan nämnda så helnöjd med klockan, man behöver som sagt inte ha en mobiltelefon på armen, utan mer mot klocka hållet men ändå modern, kanske är jag ”gammelmodig” av mig, men så känns det nu i alla fall.

Uppdaterad Juni 2017

Förutom det redan skrivna så nöjd med Fitbit Charge 2 smartklockan och den har upplevt rätt bra med fysisk våld så att säga, men! när värmen kom i juni månad och sov med den i en rätt så varm sovrum (uppåt 30´C) så bucklade klockans nedre del av armbandet. Alltså själva armbands plasten, förutom bulan så är annars armbandet lika stabilt som när jag köpte den, bara att gummit bucklats utåt över en natts värme. Bulan har blivit lite av en  ”skräpsamlare”.

Här nedan ser du bubblan.

Tog av armbandet från skärmen och använde helt enkelt superlim för att ”bula-ner” problemet och här en efter bild, där man kan se att det är rakt och fint igen.

Annars fortfarande nöjd med klockan, dock lite minus är det att Fitbit inte använt sig av lim och eller plast i armbandet som tål värme mer än kanske de 30´C som kanske orsakade bulan över en natt.