Aktiesummering, augusti 2017

Fortsatt läsning på detta inlägg är på egen ekonomiska RISK! ?

Augusti månad har startat segt och är den månaden då det är en hel del DÅ (DelÅrsrapport) som gör att det brukar svänga rätt mycket upp och ner i portföljen, eller rent av börsen.

V31:  Första dagen på aug små säljvinster på 70kr, det blev även mer köp än sälj. 2aug: sålde med stor omsättning för att få in en säljvinst på ca 182kr. 3aug: sålde jag en hel del (SNAP) i förlust ifall den faller. 4aug: Sålde Zenergy (ZENZIP) som gav närmare 400kr i säljvinst. V32: Missade tåget/raketen på Anoto Group (ANOT) med över + 50% denna vecka. En USA aktie räddade veckans säljvinst den 7aug på ca 500kr. Tröstköpte Anoto Group (ANOT) på 26öre och sålde på 34öre, i efterhand försökte köpa ännu mer, men blev inget. 11aug: steg GoldX International (GOLDX) med 15% när jag sålde majoriteten av aktien. Skall försöka bättra GAVét i Snap INC (SNAP) för nästa vecka. V33. Har börjat segt de första dagarna av veckan. Trumpen gör skandal efter skandal trots inhemsk terrorism från vitmakts-rasister. Terrorism attack i Spanien både torsdag och natten till fredag och börsen verkar ha reagerat negativt på det, men givetvis inte lika negativt som världens syn på terroristerna! Idioter av terrorism finnas i många skepnader. V34: Denna veckan sålde jag en hel del av aktier jag satsat hårt med förlust (ca 400-500kr) för att kompensera ifall de aktierna faller ännu mer, ungefär till häften gissade man rätt. V35: En bättre vecka i säljvinst men för att uppnå det var det en rätt bra omsättning, ibland köp på 5000kr för att sen sälja det på 5100kr och få som 100kr i säljvinst. Annars slutade sista veckan bra positivt både på säljvinst och annars som totalen för portföljen, så är nöjd.

Fonder

Har börjat tanka in mig på Avanza Zero (länk) -fonden. Det lustiga med fonder är lite tvärt-om till aktier,  eller delvis så med aktier också, men! när man har bestämt sig för en fond att aldrig köpa om det går i flera dagar irad uppåt, utan endast köpa när fonden går neråt en längre stund och samla på. Det som är bra med denna fond är att… kostar inget att ha det som innehav hos Avanza och det kostar inget när man skall sälja, det enda kostnaden är om man säljer sitt innehav i förlust.

Förklaring av: Blankning

Har länge funderat om någon kan förklara det på ett sätt jag själv förstår och man har alltid fått en svår förklarad tolkning av ordet blankning.

Det jag förstått är..enkelt förklarat hoppas jag…
Att någon med ett stort innehav till en aktie kan lånesälja sina aktieandelar till en person för säg marknadspris 10kr/st med 1000st aktier och den som lånar har ett datum personen måste ge tillbaks alla 1000st av aktierna. Med dessa spelar hen att aktien skall sjunka från dagen personen lånade aktien men före innan den faller säljer hen dom på 10kr/st (-eller på dags högsta). Sedan hoppas på att aktien sjunker med exempelvis 2kr till 8kr/st då har hen tjänat 2kr/aktie och göra ett återköp på 8kr med 1000st och därefter ge tillbaks dom 1000 till ursprungsägaren och tar själv mellan skillnaden på dom  2kr x 1000st = 2000kr.

Nackdelen med hen som lånar är om aktien stiger i värde med 2kr, alltså då till  12kr/st, då måste hen köpa tillbaks aktierna 2kr dyrare och betala 2000kr och samtidigt ge tillbaks alla 1000 aktier till den som lånat aktierna. Men vet ännu inte på vilket sätt den som lånar ut sina aktier tjänar på detta?! ? eller om ens den ägaren märker av detta utan detta sker mer direkt via banken och att banken är som ”garant” att ägaren har sina aktier men ändå inte, men ändå har!? ?☺️

Men att blanka betyder, att ett aktievärde skall falla i pris efter man sålt och sen återköpa efter ett hårt fall på värdet med samma antal och få mellanskillnaden = därav vinsten. Ett känt aktie som sägs blankas hårt på marknaden är Fingeprint -aktien.

Säljvinster Augusti 2017

Vecka 31 (fyra dagar) 455 SEK
Vecka 32 2 308 SEK
Vecka 33 -165 SEK
Vecka 34 650 SEK
Vecka 35 (fyra dagar) 1609 SEK

Totala säljvinsten augusti:  4857 SEK och cirka 211 SEK/A.vardag (23 vardagar). Enligt diagram för augusti så ser ni att månadens vinst är på 1,15%% uppåt, men att min portfölj har med de andra aktier fallit med ca 3000kr, därav ca 1017kr upp för hela portföljen.

Så med andra ord så har jag under augusti månad handlat fel med de övriga aktieköpen med säljvinst pengarna, men sen kan dom köpen stiga nästan månad!? eller så kanske dom faller ännu mer ?☺️

Aktier jag handlat med Augusti.

Zenergy (ZenZip) : Köpt vid 5kr och sålt på 6kr i början av månaden, men vill ändå sakta köpa mig in i företaget igen. Återköp i slutet av månaden ihop om en bra DÅ rapport, får se hur utslaget blir.

Snap INC (SNAP): Hade som mest 100st nu kring 50st, det verkade vara nära under augusti månad om ryske kring att google erbjudit över 30 miljarder för SNAP men att de tackat nej, detta enligt ryktesvägar i finansvärlden. Så vi får se om SNAP kan bli ännu mer värt med tiden. Har delvis sålt v.33 en stordel i små förluster i hopp om att den faller mer mot 11 dollar sträcket, men SNAP verkar klättra uppåt, givetvis bra för företaget att så sker, men sämre för mig ?

GoldX International (GOLDX): Gått in hårt på denna aktie. USA president Trump har skapat orolighet så vem vet, kanske guld är påväg uppåt. GoldX sköt i höjden 11 aug med ca 15% när jag sålde. Deras nyhet i veckan var att aktienamnet skall ändras till Precisionsmetall Group. Denna aktie är mer en köpa och sälja, men annars bör dess värde kanske vara uppåt 0,20-0,30 men när det sker vet bara aktiegudarna ?

Auriant Mining (AUR) : Sålt det mesta, men får se om jag i slutet av månaden köpt mig mer in på företaget, halva månaden har gått nu. Har hela tiden köpt under NE priset av 2,50kr och det har väl gått sådär att göra det med små säljvinster.

Vicon Industries inc (VII) : Denna brukar rädda veckans säljvinst när den svenska handeln gått tungt för mig. Brukar som köpa in mig på 40 cent och sälja på närmare 50 cent, sådana 200-500kr säljvinst på en 3000kr affär ungefär. Annars ett företag som säljer övervakningskameror som passar ”tyvärr” bra in på en allt mer oroligare tid framöver, men bra för företaget.

Anoto Group (ANOT) : v31: Ville köpa in mig kring 20öre när den var på 23öre och hoppades på fall, men den steg uppåt 34öre i mitten av månaden. v33: Som mest ägt ca 100 000 aktier och om jag sålt dom på 34öre så hade jag haft ca 12 000kr extra i säljvinst. (sålde månaden innan kring 19öre eller så. Får se vart företaget landar som max för augusti månaden, men 30öre verkar känns som det nya normala. v35: Nå lite bitter att man inte har fler aktier kvar, men som jag tidigare skrev så verkar 30öre vara stabilt nu, men kanske uppåt 50ör inom en framtid, de verkar få in mer och med ordrar med sin affärside. Vet sen inte om jag skall hoppa in på 30öre igen ?

Hennes & Mauritz B (HM B): Har på sätt och vis fallit under augusti, men prognoser säger över 5% förbättringar på sälj för företaget /månad, så man får se om den börjar åka uppåt inom kort igen.

Nexstim (NXTMS) : Tron har väl börjat falla något för företaget, men inom kort kommer resultatet för Nexstim och med ett positivt sådant så bör den stiga lätt över 3kr, mitten av månaden är den kring 2,40kr. Men om den faller på placebo testet så kan den falla hårt neråt kring 1kr. Slutet av månaden så verkar alla nyheter från företaget vara positivt med att värdet pressas mot 2kr istället för 3kr, vem vet snart kanske en raket är på väg ?

SolTech Energy Sweden (SOLT) : Garderat mig med ca 1000st och köper och säljer med ca 500st. Annars tron på företaget finns, för framtiden är ljus med solpanel och de etablerar sig i Kina med att sälja ström via deras dotterbolag. Slutet av månaden kring 1500st aktier och med en avkastning på minus 12% men enligt flera positiva nyheter så är jag inte orolig, men alltid lite orolig är man så länge någon aktieinnehav är på minus sidan ☺️

Avanza Bank Holdings (AZA): Har fallit och stigit med ca 10kr för varje vecka, så gäller att köpa när det är som lägst och samla på, för enligt prognoser så får Avanza om jag förstått rätt fler och fler internetkunder så att säga.

AstraZeneca (AZN): Missade med att sälja på morgonen 10 augusti då natten till 10 augusti skulle man äga aktier för rätt till utdelning, så missade att sälja från 490 till ca 475kr. Men någorlunda +-0 om man räknar inkomsterna från utdelningen jag får sen.

Smart Energy (SMAR): Denna aktie har jag som värst levt på minus 99% fall tror jag, från mitt GAV är på 0,54kr och den har nere på 0.02kr eller så vad jag kan minnas, ägt den sen jag började med aktiehandel. Den har även hoppat från ena aktiemarknad till den andra, från Sverige till tyskland och nu senast tillbaks till Sverige och åter på den dyra aktiemarknaden Inofficiella (beQuoted) med sina 129kr i Courtage. Annars verkar (SMAR)´s affärside börja ta fäste och delårsrapporten senast var väldigt positiv så kanske dagens 0,08 till 0,15kr /aktie, att aktien kanske börjat vänta till det bättre och kanske uppåt 0,50kr/st ? och då har jag kanske återhämtat mig från en 10tKr förlust som med den andra säljvinster nu bara blir + trots att mitt GAV är långt ner på minus sidan, sett till totalen.

Sammanfattning
Augusti hösten! så är väl största ”ångesten” på att man inte hade Anoto Group aktien kvar, missade en säljvinst på lite över 12 000kr ? men men.. sålde ut aktien med vinst i alla fall ? September månad känns som att de mesta i portföljen kommer stabilisera sig inför hösten, all industri kommer också som igång och alla delårsrapporter är mer eller mindre färdigt då de olika aktierna inte kommer reagera på det.

Men man får se hur omvärlden med dess oro kommer reagera på världens finanser och även hur världens politiker lyckas samsas med varann på ett fredligt sätt.

.. trots oroligheterna där i slutet, men.. Ha en trevlig höst! ?