Aktiesummering, November 2017

Fortsatt läsning på detta inlägg är på egen ekonomiska RISK! ?

November månad är att minska på ”Chans aktier” jag äger, börjar kännas för mycket kapital på sådana aktier, till mer stabila, får se hur månaden blir ?.

V44:  De tre första vardagarna av det nya månaden var ännu bakis för min del från oktober månadens fall. V45 : Köpte på mig då jag har rätt mycket pengar löst som inte var ute på marknaden och ”jobba”, så mer köp än sälj och med ännu fler chans aktier! ?. Mitten av vecka 45 blev något av.. ”jag borde gjort så istället”, exempel på det var att alla 19 000st andelar jag sålde av en aktie från måndag till onsdag.. om jag istället väntat och sålt allt på fredag hade jag fått säljvinst 6000kr istället för ca 1400kr ? sådana tillfällen får man tänka att det blev säljvinst ?. V46 : Trodde veckan skulle gå bra, men blev mycket köp i början av veckan och lite fel sälj i slutet av veckan, eller man får se.. ifall jag lyckas återköpa samma aktie till ett billigare pris, då är veckan bra trots lite säljvinst. V47 : Prövade köpa in på nya aktier, ett var vid namn (DOME) sålde hälften senare på veckan med vinst, men kanske att den gör en uppstuds. Och köpt mer utav svenska spelföretagen (GCOR) och (STARB). V48 : Veckan började bra med (VII) -aktien från USA med 200kr och till månadens sista dag torsdag sålde jag ena halvan av aktien jag väntat i över 1år med att den skall börja stiga igen, med aktieförkortningen (SMAR) där jag fick tillbaks ca 7147kr totalt som mer eller mindre vart plus, trots att jag legat mycket minus, men när man senaste året hämtat säljvinster från andra aktier så blev all minus på den aktien SOM ett plus.

Bitcoin eller inte, det som är frågan!?

Har under oktober och september månad fått tips om att köpa och eller daytraida med Bitcoin och.. har vart osäker med dessa cryptovalutor, mest av propagandan som kommer från gamla valutorna med argumenten…

  • Kriminella har fått en fördel med Bitcoin, då det mer eller mindre är ”omöjligt” att spåra ursprungsägarna, om polisen vill spåra en kriminell aktivitet från person A till B.
  • Ekonomin är så ny och stigit som en erektion och det som bara stiger kommer till slut att falla, frågan är bara hur mycket och på vilken nivå det kommer ske.
  • BlockChain -system är också på väg och sägs vara säkrare än Bitcoin, samt att Bitcoin valutan kan vara inne i BlockChain systemet. Nasdaq är organisationen vad jag förstått som tagit fram tekniken och detta sägs vara mer accepterad av gammelvalutan, samt går även att göra aktieaffärer och använda det vanliga valutorna.
  • Dock analytiker upp till åldern påstår starkt att Bitcoin har en liknande mönster som IT-bubblan kring år 2000.
  • Finansvärlden vet inte hur världsekonomin reagerar på nästa större krasch, när det finns nya digitala valutor. Eller om en stor digital valuta (som är för stor för att falla) blir för stor, att vad händer med världsekonomin när den faller. Så ingen vet riktigt hur investerare gör när nästa större krasch kommer.

Annars från september månadens Bitcoin XBT värde på ca 119kr som lägst till en stadig 160kr/st, till oktober månadens 180-230kr till dagens närmare 300kr!? så vist känns det att ”man borde ha köpt” och frågan är om den kommer resa ännu mer uppåt!?  Oavsett så har jag missat en raket sen 1-2 månader bakåt och bara för att nämna.. i början av året var BITCOIN XBT som läst 34kr, så visst har man ”liten” ångest! ??. Givet bara säga grattis till dom som orkat vänta och sålt det på November månadens ca 350kr ?

Sett till köp av Crypto valuta så är följande certifikat kanske ett bra köp..

  • Bitcoin XBT = Största crypto (digitala) valutan.
  • Ethereum XBT = Har som sitt värde fastbunden kring program & spel.
  • TrumpCoin = finns att köpa via TrumpCoin.com , detta inget jag rekommendera, men mer förklara att det finns säkerligen snart 100 tals olika digitala valutor, som det finns med gamla valutor. 

Av allt jag sagt om digitala valutor ovan med certifikatköp på de två ovannämnda Crypto-valutorna, så bara förklarat toppen av isberget, men sen går det även att tjäna pengar genom att låta datorn gräva kod på dom valutorna. Vad jag förstår av CryptoMining är att man beräknar mattematik tal med hjälp av datorer och på det sättet får man som en lön genom att jobba för Bitcoin valuta eller någon annan valuta, en sorts ”gruvnäring” och allt detta med hjälp av datorns CPU (processorn) & GPU (grafikkortet).

Säljvinster November 2017

Vecka 44 (2.5dagar) 365 SEK
Vecka 45 1525 SEK
Vecka 46 765 SEK
Vecka 47 1122 SEK
Vecka 48 (4 dagar) 1921 SEK (..eller 4742SEK)

Totala säljvinsten November: Totalt 5698SEK eller 259SEK /aktievardag, men om jag räknar till en aktie jag väntat över 12 månader med att stiga och som äntligen steg, så blev November månadens totalen med sista dag på torsdag 8519SEK eller 388SEK/aktievardag.

Sett till diagrammet ovan med totalen 4822,96SEK för November och med min egen säljvinst räkning 5698SEK betyder det att jag delvis köpt någorlunda bra med nya pengarna men sen att vissa av aktierna har fallit med 875,04SEK till värde.

Dock lite osäker på siffrorna denna November månad då en del av vinsten kommer från Aktie & Fond -konto och där måste jag räkna bort vinstskatten.. men huvudsaken är att November eller Movember ? var en bra månad sett till aktierna ☺️

Aktier jag handlat med November

Zenergy (ZenZip) : Början av veckorna på november så känns aktien lite mer riskfyllt igen, men den bör repa sig inom nå vecka är min förhoppning. V47 & V48 : Så har jag tvättat av mitt GAV men fortfarande samma innehav, marknadsvärdet bör stiga över 3kr helt klart, dess värde bör ligga åtminstone på 5kr, men det är bara vänta och se.

Gaming Corps (GCOR) : V45: Sålt och köpt och fått ner GAV till 0,50SEK. Sålde mitt innehav från måndag till onsdag med 0,575SEK = ca 1400SEK men om jag väntat till på fredag med mitt själv på högsta värdet 0,815SEK så hade det vart… ca 6000SEK. Under sådana tillfällen bör man alltid tänka att… med min investering så gick jag åtminstone plus ?. Annars försöka gå in i GCOR nästa vecka, som sagt intressant aktie som är på väg till några kronors nivå känns det som. V46: Köpte in mig på 0,73SEK nivå och hoppas på högre höjder innan DÅ, men hoppas på lite fall för nästa vecka, så man kan köpa in sig mer igen. V48 : Med veckans värde på aktien så hoppade jag in för dyrt in i aktien då det blev ett fall när jag trodde det skulle stiga ännu mer. Varför den åter faller är att vissa poster på delårsrapporten är mer eller mindre än vad det bör vara. Men jag får hoppas värdet på aktien repar sig.

Starbreeze B (STARB) : Aktien fortsätter med en neråt trend, den bör ligga på 11-12kr men nådde idag 6 November 7kr nivån, man får se vart botten är, enda ångest när man ligger 25% back på aktien, att man inte köpte dom idag! ? Har GAV 9.77SEK. V46 : Sålde med stor säljförlust med hälften av innehavet ihop om att köpa in mig billigare så att mitt GAV faller på aktien innan december månadens race jag hoppas är uppåt. V47 & V48 har jag pressat ner mitt GAV till 9,27SEK inte så mycket med lite neråt i alla fall, kampen fortsätter! ?.

Snap INC (SNAP) :

Twitter (TWTR) : kring 20 dollars nivå, vart en sväng under 20USD men sen återigen över, kan vara svårt att hinna med att pricka in den under 20USD nivå igen, det nya normala kanske är 20USD för twitter.

Precisionsmetall Group V43 fick återköp i aktien på 0,141SEK på 20t/st. V45 köpte 20t/st till på 0,131SEK ? V47 & V48 Har köpt mig in och ut från aktien, men! en bra aktie och bör vara till ett värde över 20öre inom kort, för deras omsättning /månad blir bättre och bättre känns det som.

Auriant Mining (AUR) : Äntligen, 9NOV hoppade Auriant till liv och över mitt gav 2,34 då jag sålde en tredjedel på 2,45, men sen till slutet av vecka 45 föll den åter tillbaks till 2,10SEK, men känns bra att den kanske börjat flexa uppåt ?  V46, V47, V48 Den har som vart något still kring 2SEK, men den har börjat få bra PM så som jag tolkar det och den bör gå uppåt, åtminstone till 3-4kr.

Fingerprint (Fing_B): Till och från och tvättat av, men mycket göra för att återfå pengarna man köpte in sig dyrt på senaste raketen. V46 har jag sålt alla utom en och skall åter börja köpa mig inte på ca 17SEK eller just lite under. Fingerprint får det bra, med tror deras akileshälel är nu på när deras  IRIS-teknik blir officiell, eller att det blir uppköpta, men kanske kan räcka med IRIS.

Vicon Industries INC (VII) : V45 Fick jag äntligen löst mina BTA, dock först 11 NOV konverterades de till stamaktien, så nästa vecka åter börja handla med aktien! (nog för att jag köpt stamaktien under vecka 45, utöver mina låsta i BTA). Hade annars vanliga stamaktier med GAV 0,40USD och sålde på 0,43USD (blev ca 160SEK säljvinst) den 9NOV och samma dag en timme efter min sälj hoppade den till 0.58USD som mest och missade därmed ca 1000kr ? Men gick med vinst i alla fall ? V46 : Sålde av under veckan på 0,46USD och den hoppade som mest uppåt 0,50USD nivå, skall åter igen nästa vecka försöka köpa in mig, för VII har som sagt börjat kanske få en stabilare högre värde tack vare bra PM från företaget.

Anoto Group (ANOT) : Mer som köpt och sålt och som tidigare skrivet, Anoto är som åter i startgroparna med sin teknik, med dess patent de har på vissa områden inom VR. Men som med alla andra aktier, risk finns.

Hennes & Mauritz B (HM B): Under November har jag som köpt in mig på 190kr nivå och sålt på närmare 200kr nivå, men den pressas av analytiker kanske neråt 170-180kr inom kort. Men det verkar som att H&M börjar få rullians med sin webbsatsning och att de troligen kommer minska på de fysiska ytorna som finns på köpcentrum som flertalet andra butiker även börjat göra.

Nexstim (NXTMS) : Börjar väll tappa lite på ”tron” i gällande företaget, men flera av PM dhar vart positiva, sedan att det är stiltje i företaget betyder det inte att företaget inget gör, vissa förhandlingar och affärer måste gå i det tysta innan det presenteras på korrekt sätt. Aktien bör passera över 3kr säger ”magkänslan” ?, men så är det oftast med aktier man äger, tills man inte mer äger aktien ? Annars har företaget en viktig innovation för mänsklig hälsa, företaget har även om det var två andra konkurrenter med liknande teknik.

SolTech Energy Sweden (SOLT) : Har köpt in mig i slutet av November och det pratas kanske om NE och sedan även att företaget skall kanske delas om jag förstått det rätt, så värdet på aktien kan hoppa mycket åt ena eller andra hållet, men känns som en växande företag.. återstår att se vad framtiden visar ?

Avanza Bank Holdings (AZA) : Efter de börjat med bostadslån vad jag förstår så har Avanza aktien hoppat bra positivt flera gånger under November månad… kanske 300kr inte mer är det normala och att dom är på väg uppåt 400kr, eller? ? detta för deras ränta på lånet är betydligt lägre än storbankernas.

AstraZeneca (AZN) :

Smart Energy (SMAR): Diagrammet nedanför visar en bild av hur SMAR levt sitt liv senaste över 12 månaderna på ca 0.05-0.09SEK nivå med ibland få hopp på 0.14SEK. Men sen på torsdag 30 November kom äntligen det ägarna till aktien väntat länge på, att byta till en större börs med en lägre Courtage som ressultera att aktien hoppade till med 180% till ungefär 0.20SEK. Troligen kommer den ha en trevlig V49 in på torsdag, för sen på fredag 8 december är den på den nya börsen. Min förhoppning är att få komma in billigt igen på fredag och troligen kommer den om inte under veckan, men på fredag vara uppåt 0.30SEK. Dess normala värde ”bör” ligga på 0.40-0,80SEK tror jag. Men man får se vart marknaden för värdet under veckan kommer landa liksom för kommande veckor ?

Delta Minerals B (DEMI-B) : Denna aktie känns lite som aktien ovan! DEMI-B har haft en värde på 35öre tills det blev utsparkade från en större börs till en mindre och nu nere på 5-10öres nivå. Det har under November fått som jag ser mer positivare PM och att dom snart har sin verksamhet igång igen, men trots det ännu väldigt osäkert!. Företaget har annars en bra miljövänlig affärside. Har vart med på deras senaste NE och tidigare köpt på en dyrare nivå än idag, så ligger back med ca minus 80% på aktien. (Återigen men det känns lite som samma mönster som med aktien SMAR…?). Om allt går igång för företagen igen, bör aktien komma till dess tidigare normal nivå kring 30-40öre.

SpectraCure (SPEC) : Deras forskning är Prostata cancer och den har under November månad haft väldigt starka hopp med stor volatilitet men mot slutet av November ser det ut att aktien har fått landa på en ny högre normal nivå kring 13-14SEK nivå.

Sammanfattning

Var orolig över det större fallet i slutet av Oktober som fortsatte över till November månad och hade sin lägsta punkt 6 November då vändningen kom och gick uppåt till sista veckan på månaden, detta kan ses på diagrammet nedan, återhämtningen var på alla sätt positiv ☺️. Nu troligen mer balans på portföljen, förhoppningen är att få nå nya högre nivåer ?

Men i aktievärlden kan ”nästa dag” vara, -tillbaks till ruta ett; det gäller helt ”enkelt” att segla rätt på vågorna, för att uppnå högre höjder… ?☺️

Helt klart nöjd med månaden ? och ”givetvis” är det så att alla vill vi ha mer, trots att det var en bra aktiemånad ?