iPhone, iPad : Batteri tips!! (iOS11.x.x)

Smart -enheterna i överlag har inte så smart energiförbrukning, de flesta har ungefär en dags batteridrift vid lagom användning. Här är mina tips för iPhone och iPad, liknande optimeringar bör fungerar för andra tillverkare. Dessa förslag bör ge dig 2-5 timmar mer batteritid. Det som beskrivs är heller inte ALLA optimeringar, finns säkert lika mycket till, bara att det inte ger lika mycket optimering.

Inställningar >> Integritetsskydd> Platstjänster (GPS)

GPS funktionen i mobilen är något som drar allra mest batteri, generellt när GPS är 100% igång, så töms batteriet på närmare 5 timmar.

För varje app i meny ”platstjänster” och nedanför på samma sida, så välj antingen ”Vid användning” för exempelvis Kamera -appen så GPS koordinaterna skrivs in i bildfilen för att informera var fotografiet togs, eller annars ”Aldrig” då ett program inte skall få tillgång utav platstjänsten = GPS.

Längst ner på samma sidan har du >> systemtjänster = var operativsystemets behov av GPS visas, här finns mycket batteri att spara. En nyinstallerade iOS så är standardvalen, att alla 16 av 16 val är igång! ? själv endast 6 av 16 alternativ igång som kan ses på bilden nedanför.

 • Dela min platsinfo = Exempel sociala appar där du kan dela din position, vart i världen du befinner dig.
 • Hitta min iPhone = Exempel via iCloud se vart din mobiltelefon är.
 • HomeKit = Exempel när du närmar dig ditt hem med mobilen, går smart lamporna igång, eller andra smartenheter i ditt hem.
 • Kompasskalibrering = Får tydligare pekning av Nord, Syd, Väst, Öst.
 • Mobilnätssökning = Bättre kontakt med 2G, 3G, 4G, 5G -masten (Du tappar inte samtalen lika ofta).
 • Nödsamtal SOS = Din position lokaliseras snabbare för utryckningspersonal vid nödsamtal.
 • Platsbasserad Apple Ads = Både i spel & program som är gratis, syns ofta en reklampelare nedanför eller ovanför, som anpassar reklamen baserad på din din geografiska position, så du får relevant reklam.
 • Platsbasserade förslag = Crowdsource-databas* = Anonymt av individ, men att det samlas information som kan användas av geografiska -appar för att förbättra förslag eller information. Exempelvis kartprogram vet att biltrafiken har bildad kö längre fram på vägen. Eller Siri ger bättre förslag liksom Safari på sökresultaten beroende på var du befinner dig geografiskt.
 • Platsbasserade notiser = Exempel: Ifall du är i storstaden och vissa företag vill skicka automatiskt notiser om du passerar en viss område av staden, så kommer Notis med färsk reklam, eller andra appar du givit tillgång att medela om du är i närområdet.
 • Rörelsekalibrering och dista… = ???? Tror det handlar om Hälsa-appar, ser hur långt och snabbt du rört på dig, från A till B till A.
 • Tidszoninställning = När du reser utomlands så byts tiden automatiskt. (Nackdel om du bor vid land/läns-gräns som gränsar till en annan tidzon).
 • WiFi -nätverk = Du hoppar in någon sekund snabbare i kända nätverk du ofta besöker.
 • Signifikanta platser = OBS!!! största energitjuven!! desto mer du rör på dig geografiskt, desto mer är din GPS igång och desto mer vet ”Apple” (Privat krypterat, Apple vet inget.) då menat din privata iPhone vart du befinner dig.
 • iPhone-analys = När program felar skickas felrapport till Apple.
 • Navigering och trafik = Crowdsource-databas*, mestadels för kart-program som ser ifall ”nya vägar” kommit och eller hur trafikflödet är i storstäder.
 • Populärt i närheten = Crowdsource-databas*, för exempelvis sociala appar som knyter ihop händelser som folk delar till allmänheten, då man kan se en och samma stora händelse.
 • Statusfältsymbol = (drar ej på batteriet) Bra att ha igång, du ser en liten spetsig pil överst och något till höger i skärmen. När den ikonen syns eller blinkar, då vet du att mobilen nyttjar GPS och vet därmed att någon äter på batteriet just nu.

Bilden ovan om systeminställningarna är vad jag har igång, vissa funktioner som iPhone-analys är i sig kanske onödigt att ha igång, men tänker själv att bra för Apple att veta om fel som uppstår, så vi användare får ännu bättre uppdateringar av operativsystemet. Annars desto mer funktioner du stänger av på sidan, desto mer energi till din iPhone/iPad sparar du, men vissa av funktionerna är bra att ha igång, inställningarna ovan ger säkerligen minst 2 timmar mer batteri.

Mer detaljerat för vissa av funktionerna kan läsas från Apples egen hemsida: Integritet och platstjänster, det ovan är mer min tolkning, samt inte hittat all information på Apples sida, vad vissa av funktionerna direkt gör.

* ”Crowdsource-baserade platsdata som Apple samlar in kan inte användas för att identifiera dig.” – Apple.se

Inställningar >> Bakgrundsuppdatering.

Program eller spel som arbetar i bakgrunden för att informerar dig om det kommit nya meddelanden eller annat du valt att få uppdaterat. Det populäraste ”bakgrundstjänster” av appar är oftast sociala appar som Messenger, Instagram, Twitter, Snapchat..med flera.

Ifall du stänger Bakrundsuppdatering för dessa ovannämnda appar, så får du det senaste meddelanden genom att manuellt öppna programmen, då uppdateras appen precis som tidigare, tills du stänger eller byter app.

Hur som haver, se igenom vilka appar du vill skall arbeta i bakgrunden, desto färre du har igång = desto mer batteri får du.

Inställningar >> E-post

Att ha Pusch funktionen igång på E-post eller i dina många konton, så kan det dra väldigt mycket batteri, rent av 20-40% av en dags användning. Tips är att istället använd funktionen ”manuellt hämta 1 gång i timmen”.

OBS! En arbetsmobil bör man ha direkt kontakt med kunden via E-post då Pusch -funktionen är kanske alternativet. Till vardagen kanske man bara behöver bli påmind efter en timme, alternativ ”manuellt” att du själv bestämmer när E-posten skall kollas, genom att starta E-post programet, detta sparar ännu mer på batteriet (-dock inte om du öppnar programmet var 10´te minut, för då är du en mänsklig ”Pusch funktion”).

Inställningar >> Batteriet

Stället där du hittar dina batteritjuvar till appar, samt var du aktiverar procentvisaren i skärmen, som annars är inaktiverat på nyinstallerade iPhone.

Längre ner på sidan kan du se senaste 24 timmar och 7 dagar, om vilka appar du kanske använder mest, men även vissa appar som drar väldigt mycket trots att du kanske bara använt appen i några minuter. Så de appar som drar mycket batteri, antingen använd appen mindre eller radera den helt och hållet. Klocka ikonen som är inringat på bilden ovan, ger information om skärmtiden och hur många procent den tagit i bakgrunden.

När en APP felar; Safari

Exempel på när en applikation får ”tuppjuck” och kan dra väldigt mycket batteri, trots att man efter användning har den i bakgrunden. Tipset här är att.. när du använt i detta fall Safari (Chrome m.fl) stäng webbläsaren efteråt helt och hållet. På bildexemel nedan så kan ett fel i program göra att på bara några minuter, kan batteriet tappa 10-40% av batteriet under en dag!.

Bilden ovan är taget på iOS11.1.1  där man kan se via Inställningar>>Batteri; att jag använt Safari ca 1minut, men att informationen på det var ”ljud” och att kanske det gjorde att det dragit hela 42% av batteriet!?… hoppas felet åtgärdas!? detta händer inte varje gång.

>>Inställningar >> Visning och ljusstyrka.

Att inte ha 100% ljus på LCD skärmen, rekommenderas då du är ute i full solsken, men annars ha ljuset kring 50% (även snällare för ögat) och man klarar sig bra i helmörker en kväll neråt 20%. Skärm i fullstyrka är ca 20% av mobilens batteri, så om du spelar mycket och länge! sänk skärmljuset.

Vid samma sida på menyn aktivera gärna en tid för ”Night Shift”, själv satt 22:00-07:00, ett hälsosam alternativ då den tar bort mer av det blåa ljuset för kvällen, en färg som annars gör att du känner dig mer vaken. Behagligare att pilla på mobilen och känna sig mer sömnigare med ”Night Shift” (extern länk) aktiverat.

Sammanfattning

Även batterierna har ålderskrämpor för bara efter ett års användning tappar batteriet kraften med närmare 10% av det fulla kapaciteten = ungefär 1-2 timmar mindre batteri än den dag mobilen var nyköpt. Samt desto fler gånger batteriet laddas, desto färre cyklar har batteriet kvar att orka ge ström fullt ut. Till slut får man antingen själv eller låta någon yrkeskunnig byta ut din gamla batteri till en ny.

Annars det absolut bästa sättet att spara på mobilens ström är att.. sätt undan mobilen och njut av vardagen du annars hade missat! ?