Recension: Apple Watch (Series 3, Nike+)

Slutligen köpte jag en Apple Watch (AW), väntat till tredje generationen, men nära på att vänta in generation 4, men hade ett behov av en funktion som min FitBit Charge 2 (-köpte den i början av året) inte hade. Funktion där jag får notis om när jag utfört ett köp&sälj på aktiehandeln under vardagarna. Hade funnits andra tillverkare med funktionen och biligare smartklocka, men när infrastrukturen hemma är Apple, så blir det ett givet val att välja en Apple Watch, Applenörd jag ändå är, samt nöjd med hård & mjukvaran de har ?

(OBS! Fortfarande nöjd med FitBit Charge 2, men den klockan arbetar vidare hos en ny ägare. Sen är ju frågan hur bra blir inte FitBit Charge 3 !? ?)

Funktionen jag nämnde underlättar mestadels att jag slipper ta fram och tillbaks mobilen från fickan, inte lika ”beroende” med mobilen när det plingar till, med klockan kan jag på 1-2 sekunder se vad mobilen ville ?

En annan första aha-upplevelse är att klockan spänns fast som tvärtom till andra klockors ”norm”, kanske andra klockor också har det här sättet att stänga igen armbandet, men detta var för mig första gången och rätt smart. Samt om ingen annan gör detta, så slipper Apple betala licens på fastanordningen och istället ta patent på det (-troligen är dom inte unika i det).

Konkurrenter (Smart & fitness -klocka)

Givetvis finns andra märken, punkterna nedan är i bokstavsordning, dock nästintill i den ordning jag föredrar klockorna ?☺️

  • Apple Watch (AW) = Väldigt dyr inköp, men Series 3 har äntligen börjat hinna ikapp konkurenterna som kommit in tidigare till marknaden än Apple.
  • Fitbit = Om du håller på med Fitness, så är denna klockan att föredra. Detta är mer som en vanlig klocka med lite smart i sig och har 5-7 dagars batteritid.
  • Garmin = För Er som håller på med fitness, men mer för Er som gillar äventyr! den har även bra batteritid, samt en dyrare smartklocka och tålig!.
  • Polar = Smartklocka med kvantitet, samt att man får mycket för pengarna.
  • Samsung, Gear S3 = Alla Android användare bör välja denna smartklocka! (viceverse om man använder iPhone med en AW.)
  • … med fler tillverkare som Sunto, TomTom, Huawei, Withings och ännu fler! Valde ovan nämnda tillverkarna då jag tidigare på året letade efter bästa ”smart-” och eller ”fitness-” klocka så dykte dom namnen oftast upp. Läste mest recensioner från tech-tidningar med vad de rekommendera, samt även ”kända” -privatpersoner som tipsade oftast om ovannämnda märkena.

AW Telefon

Känner mig lite som ”Dick Tracy”, namn på en hemlig agent tecknad hjälte från 1930-talet som kommunicerar via sin klocka, som telefon och funktionen är faktiskt behändigare än man tror, vid första användning av klockans telefon.

Köpte AW Series 3, ”Nike+” -versionen mest för själva armbandet med hål i, rent logiskt får huden andas bättre gentemot något som är slutet runt om. Att jag väntade med köp av en AW till tredje generationen, helt enkelt för att resurserna fanns inte där förrän till Series3, sen om jag kommer köpa direkt gen 4 tror jag inte utan, troligen väntar jag in gen 5 eller så..

Storleken 42mm är givet för dom med stora händer (-har inte stora händer) och skulle nästan rekommendera det till alla, pillat med den mindre och.. nå smaken är som.. ja ni vet ☺️

Apple Music som är inbakad i systemet, men att du kan styra stop/play/låtbyte/ljudnivå via din AW och återigen riktigt behändigt..blir som en sorts ”Aha-upplevelse”, det blir som en självklar funktion man inte visste att man egentligen behövde, tills man börjar använda funktionen.

Bara olika UR-tavlor, varför!?! 

Det tog en stund att förstå logiken med att ha olika UR-tavlor när man sveper till höger eller vänster på skärmen. Tänkte i flera dagar att.. är det inte bättre och ha ett urverk och sedan svepa till dom olika aktiva apparna man senast använt !!? ?

Logiken är att.. när du är på gym så har du ”fitness” -urtavlan med appar du själv valt som skall synas på urtavlan som är genvägar till själva appen. Sedan när du är på arbetet byter du till en annan urtavla och till vardags en annan och så vidare.

På det här sättet använder du olika appar snabbare än om du bara haft en urverkstavla och sedan svept till dina program. För i respektive urtavla finns möjlighet att skapa genvägar till apparna du gillar, de genvägarna kan också vara smått igång, att exempelvis se vädergraderna ute innan man klickar in i själva applikationen ?

AW Batteritiden

Första dagens pillande till nästa dag visade batteriet 54% (använt 46%) kvar av batteriet, laddade batteriet sen till 100% och påföljande dag efter allt pillande blev det 72% (använt 28%) kvar av batteriet och samma procedur till nästa dag 76% (använt 24%).

Dock har jag ”optimerat” klockan på det jag verkligen behöver och valt bort andra funktioner jag inte använder. Detta gör att jag använder ungefär 25%/dag på batteriet, med ännu mindre pill så skulle jag säkert få det till 20% men med lagom nördande cirka 25%/dag. Ungefär tre fyra dagar för mig innan jag behöver ladda min AW. Om det mesta är igång så en till två dagar. OBS! har inte på mig klockan när jag sover, bara där sparar jag säkert en hel del batteri, när AW istället är och sover på bordet.

Hoppas optimeringar för klockan kommer, att den går i ”sova-läge” när man inte använder klockan, för det verkar som att det går mellan 5-10% av batteriet under natten, trots att man inget gör.

AW säkerhet

Klockan är unikt kopplad till din iPhone med en typ av ”AW digitala avtryck i 3D” som visas från klockskärmen för din iPhone, som i sin tur läser av detta med kameran. Detta sker när du parkopplar enheterna vid nyinstallation (registrering) av AW.

Att välja mellan att ha fyrsiffrig lösenord eller mer som är bättre, eller inget alls så är rekommendation att ha lösenkod! valde själv det fyrsiffriga. Detta om AW blir bestulen, så är AW låst och lika så allt personligt du har i klockan. Samt så kanske du hinner spåra din AW via iCloud.

Nödsamtal (112) samtal kan väljas att göras med att hålla ned den andra knappen (inte kronan) i några sekunder, eller inte alls ha igång funktionen. Funktionen är givetvis bra ifall mobilen är svåråtkomligt och man är i nöd.

AW Snabbmenyn

”Lampfunktion” är något väldigt behändigt, som kan nås via snabbmenyn (bilden nedanför) med att svepa uppåt från skärmens nedre kant, en helt OK lampa vid nattsvart rum. Snabbmenyn har även tillgång till ”Flygplansläge” (som sparar batteri, stänger alla sändningar till och från klockan), ”tillkalla iPhone” (hittar din iPhone med signal), ”Lampa”, ”Stör Ej”, ”nöjen” (TV & bio, så lyser inte klockan eller gör ljud ifrån sig), ”Vatten-droppen” (Vid simning så skakar den av sig droparna), ”ej ljudsignal”, ”Airplay” (Vart ljudet skall skickas från klockan).

AW Meddelande

Att diktera är näst intill felfritt, när man vill ”skriva” till någon med ett svar, givetvis svårare om närmiljön har mycket oljud. Man lär sig även att prata korrekt (-tydligt) med funktionen tror jag, samt att AI kommer med uppdatering troligen att fungera ännu bättre. ?

Färdiga meddelanden finns också, samt möjlighet att ändra dessa, finns även Emojis, rita figurer och annat som svarsmöjligheter.

AW Appar

Som regel, ”desto mindre appar i en dator, desto piggare dator”, ungefär så med köksdisken hemma! desto mer disk desto slöare blir du! ☺️. Så även för en AW med ännu mindre CPU resurser, så ännu viktigare att ha det städat. Apple själva har låst vissa appar, att dom inte går att radera (-eller gömmas ännu..) för dessa appar är inbakade i systemet och används av andra appar med en gemensam databas. Annars appar jag installerat är..

  • SVT: Snabba nyheter om man har mobilen på avstånd.
  • SR: Streeama radio och styra ifall du sänder radio via mobilen.
  • Messanger: Facebook ”lite” messenger, det går väl! ☺️
  • Shazam: appen Lyssnar och säger vilken låt som spelas.
  • Påminnelse: Färdig installerat och något jag använder mer och mer.
  • Träning: Färdig installerad och som används när man exempelvis är på gym.

Externa länkar: Bästa AW-appar 2016-2017.

AW Saknar!

Som med tidigare versioner av iOS till iPhone, så saknades det mycket och mycket av det har kommit till iOS11. Det jag saknar på WatchOS 4.1,  är dessa funktioner.

  • Att kunna ha ”dag, månad” på alla urtavlor, nu endast i vissa urtavlor.
  • Att se live pulsen på alla urtavlor, nu endast i vissa.
  • Att ha en fjärde ring på ”Aktivitet digital” -urtavlan, alltså med en stegräknare.
  • Funktion med ”Avfärda alla notiser” (rensa alla Notiser), ibland får man ett gäng notiser från exempel Facebook gruppchatt där någon ”spammar” med meddelanden.
  • Att det finns en dvala -läge för klockan (som för datorn, ”vila”), detta när man tar av sig klockan inför natten, för nu drar klockan ca 5-10% av batteriet, beroende på vad du har igång i bakgrunden på klockan, det motsvarar nästan en heldags batteri (25%), sett till om du lyckas nyttja 20-25%/dag av en fulladdad batteri.
  • Förutom att du kan låsa upp din macOS med klockan, men att man kan sätta datorn på vila! ifrån sängen hade suttit fint ? man är ju inte mer än människa = lat ?
  • Olika signaler, för olika meddelanden & notiser, kanske hade varit något?

AW Tips!

  • Omvänd kron-knapp. För mig på vänster armled så om kronan (huvudknappen) pekandes på högersida av klocka, så när jag skall använda kronan, så vrids som klockan som snett och med tiden = slitage.
    Det går då via klockan på -> Inställningar -> Allmänt -> Riktning -> ”Digital Crown”, byta från höger till vänster. Och då får du vrida hela klockan 180grader och det blev lättare att ta på sig klockan. Nackdelen är att micken pekar mer framåt än mot dig, när du använder SIRI, men tycker SIRI fungerar helt okej. Samt du slipper aktivera SIRI ifall du böjer armvristen uppåt och håller omedvetet ned kron-knappen.
  • Radera onödiga appar du inte använder på klockan, sparar batteri och hårddisk, samt att klockan inte blir seg (detta sker om hårddisken blir full).
  • Använd så få GPS -appar som möjligt i bakgrunden. Sparar oerhört mycket batteri, med sådan bakgrunds aktivitet igång, ha du bara en dags batteri.
  • Stäng analys av Apple Watch, finns andra Apple användare vars klockor /automatik kan skicka felmeddelanden med buggar till Apple, i bakgrunden. Detta kan ge någon extra % av batteritid. (stängs av via iPhone.)
  • Platstjänser, Allt som avaktiveras = sparar batteri. Klockans ->inställningar >> Platstjänster; Ta och läs vad du egentligen behöver ha igång.
  • Backrundsuppdatering, vilka appar behöver det och vilka inte, färre = desto bättre batteritid. (via iPhone och appen, ”Watch”.)
  • Väck skärm, finns tre alternativ, själv stängt av ”Väck när kronan vrids uppåt”, detta ifall man gör nå ”mikro vrid” på kronan omedvetet under dagen = startar skärmen = tar batteri. Funktionen finns på > Inställningar >> Väck Skärm.
  • Ljusstyrka och teckenstorlek, på AW inställningar kan du spara någon % batteri /dag genom att ha lägsta styrkan på skärmen, för egendel fungerar det lägsta hur bra som helst.
  • Aktivera i macOS, ”lås-upp-datorn”, behändigare än man tror och desto behändigare, desto längre lösenord du har i datorn. Man går fram till datorn klickar den från vila och vips så är man inloggad i datorn. Aktiveras via macOS appen Inställningar >> Säkerhet & integritet och sedan på fliken Allmänt, bocka för ”Tillåt Apple Watch att låsa upp datorn”.

AW Teknisk information

Allmänt
  • Rymdgrå aluminum fodral
  • 22 september 2017, Premiär för AW Series 3
GPS
Skärmtyp
  • Ion-X = styrka på glaset på skärmen
  • 42mm
  • upplösning 312 x 390
  • Oled 1000nits
CPU
  • Snabbare dual-core S3 processor
  • W2 -processor
  • (1,7x snabbare än gen 2)
Minne
  • 8GB1
Hårdvara Funktioner
  • Barometrisk höjdmätare
  • Hjärtfrekvens sensor
  • Accelerometer och gyroskop
Nätverk
  • Wi-Fi (802.11b/g/n 2.4GHz)
  • Bluetooth 4.2
Vattentålig
  • 50 meters
  • ISO standard 22810:2010
Dimensioner
  • Höjd: 42.5mm
  • Bredd: 36.4mm
  • Djup: 11.4mm
  • Urverkets vikt (GPS): 32.3gram
Batteritid
  • Upp till 18 timmars (med det mesta igång)
  • 3 timmar samtal via  iPhone.
  • 10 timmars ljud uppspelning
  • 10 timmars träning
  • 5 timmars träning med GPS.
  • Snålställd AW
  • 1-2 dagars (Medel användning.) ca 30%/dag
  • 3-4 dagar (Stängt det mesta & vila nattetid.) ca 25%/dag
  • Laddningstid
    90 min  = 80%
    120 min = 100%
  • Batteri : Li-Po: 3.78V :: 0.93Wh ::: 246 mAh storlek.
Operativsystem
  • WatchOS 4.1 (November 2017)
  • Series 3 : kompatibel med iPhone 6 och senare.
  • Kompatibel med iOS 11 och senare.

AW för och nackdelar

Fördelar Nackdelar
Du slipper ta fram mobilen stup i kvarten och störa andra på möten och eller vid andra sociala aktiviteter. Batteritiden: inte som en vanlig klocka. men 1-4 dagar..
Väldigt tydlig skärm (Oled) på 1000nits. Man kan inte styra innehållet på vad som skall synas på urtavlan till 100%.
Mycket snabbare än Series 1 och 1,7x snabbare än Series 2. Series 3 kan ej användas med äldre hårdvara än iPhone 6, eller äldre operativsystem än iOS11.
Vattentät, gentemot tidigare generationer av AW! Nu kan man äntligen simma med den. Att Apple säljer endast Series 1 & 3 och tagit bort 2án, ologiskt så att säga. (Men ett sätt att ”tvinga” nya kunder till 3án istället att fler väljer 2án.)
 Du behöver inte ha mobilen på dig hela tiden, utan kan ha den vilandes på bordet (-Samt mindre ”signaler” mot kroppen.) Väldigt dyr klocka (3200-4000kr) för Series 3 och att LTE (simkort = dock en inbyggd chip) versionen blir det ca 2000-3000kr till.

Sammanfattning

Inget måste köp! ett dyrt köp, för egendel på det sätt jag använder tekniken så ett givet köp, men om man inte har samma behov som det jag skrivit ovan, så satsa pengarna på en vanlig ordentlig klocka med ”evighetsbatteri” och som du troligen kan använda livet ut gentemot sådana här smartklocka ?

Är i alla fall nöjd med mitt köp, även om det kostade mig 4000kr ?☺️