Turbo Boost Switcher (PRO, v2.6.0)

Det speciella med High Sierra enligt Apple själva är att den skall bli det mest optimerade macOS (OSX), som skall använda datorns hårdvaran på bästa sätt, men detta har även medfört att fläktarna börjat låta desto oftare. Så Apple (-eller Intel!?) har gjort ”Turbo Boost” funktionen mer effektivare, att Turbo-Boost går mer oftare igång, har visserligen sina fördelar! men det gör även att datorvärmen ökar som i sin tur gör att fläktarna spinner snabbare och oftare. 

Detta gjorde att jag sökte efter ett program som på ett enkel sätt kan stänga av Turbo-Boost funktionen för Intel CPU som finns på dagens Apple-datorer. Det fanns även ”programkod” som kan skrivas via terminalen, men lat som jag är försökte jag hitta en -app och landade till slut på programmet ”Turbo Boost Switcher”.

Hur själva appen ser ut i sin helhet och även delvis översatt till Svenska.

  • Öppna vid inloggning = Att appen går igång efter omstart av datorn.
  • Avaktivera vid start = Att TB blir avstängd vid start av datorn.
  • Meddelanden = Notiser.
  • Autoläge = Att TB stängs av automatiskt när en bärbardator går på batteri, eller att TB går igång för vissa CPU krävande applikationer du valt att den skall gå igång och att vid avslut av programet, sätts TB till ”OFF” automatiskt.

Denna ikon syns överst på skärmen som indikerar när Intel Turbo-Boost är igång (ON) och när den är avstängd (OFF), med andra ord vill man se symbolen ”OFF”, då vet man att programmet har stängt av Turbo-Boost ?

INTEL TURBO-BOOST?

Intel ”Turbo-Boost” är en funktion på din dators CPU som automatisk klockas upp av operativsystemet en kort stund i ett av CPU-kärnorna, som sedan hoppar vidare till nästa kärna i CPU. Detta gör att din dator på normala 2,0Ghz kan korta stunder arbeta uppåt 2,6Ghz och detta gör att fläktarna på datorn  börja spinna hårdare, de stunder du gör tunga arbeten med datorn.

Med programmet så hålls CPU´n ursprungsläget och eller att den går i lägre klockhastighet om du gör väldigt lite med datorn, men att den inte går över 2Ghz som exempel ovan = mindre fläktljud, mindre förbrukning av Watt, det sistnämnda är även till fördel för El-räkningen och att batteritiden på din bärbara dator ökar + mindre slitage på batteriet liksom datorfläkten och därmed förlängs även datorns livslängd.

(Länk till Intel som förklarar tekniken Turbo Boost )

EGNA EXEMPEL

Informationen nedan via programmet iStatMenus för macOS där man på ett enkelt sätt ser datorns förbrukning av ström, fläktvarv och annat.

Exempel nedan gör jag med att en CPU grävarapp är igång hela tiden, för att belasta CPU´n 100%.

Testdator: iMac 5K (sent 2014)

  • 4Ghz CPU (TB max 4.4ghz) nådde dock bara TB 4.2Ghz.
  • Temp inomhus ca 20´C
  • Operativsystem : High Sierra (10.13.4.)
  • (1 skärm igång, skärmljus 50%.)
  • 100% CPU krävande program : Kryptonight grävarapplikation.
macOS macOS + TBS Skillnad
CPU (Watt)  52 W  44 W – 8w (18,2%)
Datorn (Watt)  110 W  98 W – 12w (12,2%)
Fläkt  1850 vpm  1200 vpm – 650 vpm (54,2%)
Grader 94´C 87´C – 7´C (8%)

Att stänga Turbo-Boost med att få bort 200MHz från CPU´n gör omgående att datorn förbrukar mindre värme och watt omgående.

Testdator klarar av +400Mhz med Turbo-Boost, men fick inte igång maxläget, men av tabellen ovan så OM den nått det, så hade även resultatet ovan vart ännu större skillnad.  Fläktljudet är annars som procenten ovan, att datorn känns faktiskt som 50% tystare. ☺

LÄNKAR TILL APP

Från länken nedan, kan du ladda hem gratis versionen som fungerar helt OK, men då måste du ”starta” en 1gång/dagen appen för att stänga av Turbo-Boost, detta slipper du med fullversionen av appen.

Rugarciap: TurboBoost  (Gratis versionen)

Från sidan ovan kan man även gå vidare till samma länk nedan, varifrån jag själv köpte fullversionen av appen för ca 10$. Nu efter 1 månads användning så är jag riktigt nöjd med köpet. Informationen (”propagandan”) på länken att det blir ”minus 25%”, ja till stordel håller jag med, eller man kan säga… – du förlänger din datorlivslängd med 25% för 10USD.. ?

https://gumroad.com/l/YeBQUF (Betalversionen)

VIDEO EXEMPEL

Exempel på en användare via Youtube som visar hur programmet fungerar.

SAMMANFATTNING

Du klarar dig bra med gratisversionen, men då måste du starta om ”stäng av Turbo Boost” varje dag, medan fullversionen har den avstängd hela tiden.

Slutligen hoppas jag att Apple själva sätter denna funktion inbyggd till operativsystemet, där användaren själv kan välja om hen vill ha den igång, eller helt stänga av Intel-TurboBoost för CPU (processorn). Apple har ju även en grön affärside enligt dom själva och med denna funktion skulle de minska strömförbrukningen för deras användare med ”25%” ?