Apple hårdvara (köpa nytt, eller gammalt?)

Apple är kända med att vara dyra sett till konkurenterna, oftast är det designen, kvalitén & säkerheten en betalar för vid köp av Apple Hårdvara..

( ”..och att man är fortsatt nöjd kund..” ☺️)

Apple datorer: Nytt VS gammalt

Apple datorer med dess hårdvara är oftast 4-6 månader efter konkurenterna trots att de har premiär för sina senaste nya datormodellen varje år. Samt är de mer oftare även sega med att uppdatera vissa modeller av datorerna, ibland till och med mer än 12månader ”gammalt” och trots det har Apple ”ny-priset” kvar, trots att lanseringen vart månader tillbaks. Detta är något av det sämre med Apple och deras datorer.

Fördelen med Apple är ”byggkvalitén”, använder ännu idag 2020 min bärbara dator från 2007, eller min mac mini från 2012, eller min dyrare köp hösten 2014 med iMac 5K dator och de mesta flyter på riktigt bra! trots dess ålder sett till datorns höga ålder, sett till teknik. (Givetvis mer krävande för de senaste spelen som blir snabbt slöa med tiden).

… så köp inte det senaste datorhårdvaran från Apple, köp hellre via företag som säljer ca 1år ”gamla-nya” Apple datorer, då får du mest för pengarna, eller mer rimliga priser.

Återigen livstiden för Apple datorer är riktigt bra, samt att man får det senaste operativsystem utan extra kostnad som även fungerar till väldigt mycket äldre datorer, jämfört med Microsoft Windows som begär en slant för varje gång de gör ett nyare version av sitt OS.

Internetbutik: av äldre hårdvara

Affären nedanför är rangordnade i bokstavsordning, hitta gärna själv den affär som passar dig bäst. Butikerna säljer äldre-ny hårdvara + att man får lite garanti på köpet.

Finns även från ”blocket.se” och liknande, nackdel kan vara att.. finns som inga garantier och eller att man kan bli lurad på en ”banan-låda”.

Hackingtosh !?

Det finns möjlighet att bygga sin egen ”Apple” dator och stora fördelen är att du kan efter ett år eller två uppgradera datorn med ännu snabbare CPU/GPU med allt annat. Dock bör du ha lite datorkunskaper för och lyckas med detta, något och mycket svårare än att bygga en ”Windows-PC” dator.

Tidigare var detta även mer möjligt med Apple datorer, men datorerna har blivit mer och mer stängda, liksom utvecklingen på mobiltelefoner som tidigare var mer öppna med att man kunde snabbt byta ”batteri” till att det nu inte går.

Nackdelen med hackingtosh är att man inte kan ha det absolut senaste OS uppdateringen av macOS, man får alltid vänta tills hackingtosh folket (hackare) hittat vägar att få det senaste macOS att fungera.

Här sidor som visar steg för steg hur du bygger din ”Apple” -dator, samt vilken hårdvara du bör köpa för att få minst problem.

OBS! när allt är färdiginstalerat, så skall du bocka av ”Auto uppdatering” av macOS, för om den är igång, så kan din HackingTosh sluta fungera på nästa viktiga macOS uppdatering och då får man göra all installation om.

Apple vs Microsoft -datorer

Apple Windows-PC
  • Högre säkerhet emot virus & malware. (OBS!! Apple har blitt med åren mer sårbart, men ändå helt OK säkerhet.)
  • Gratis Apple ”Office” program via AppStore. Pages, Keynote, Numbers, iMovie, Photos.
  • BootCamp: Möjlighet att installera Windows installation. (gissar det till och med 2022 för det senaste macOS.)
  • Stängd hårdvara = Mer optimerad OS som gör att systemet är mer säkrare.
  • Värdelös stöd för hårdvara uppgradering, till befintlig dator system.
  • Oftast enkel uppgradera av hårdvaran.
  • Valmöjlighet till olika hårdvara tillverkare = konkurrens = billigare datorer.
  • Virus och Malware (oftare attacker)

Sammanfattning

Stationära Apple datorer är ett affärsområde Apple bör gå något tillbacks till ett mer öppnare hårdvara! så ”professionella” kan enklare uppgradera sina datorer med nyare grafikkort, eller ram-minnen som även det på senare tid blivit mer låsta, eller viktig del som SSD hårddisk som har kortare livslängd än det äldre skiv-hårddisken, är nästintill omöjligt att få bytt själv.

Tycker annars det är helt OK att smarta mobiler & plattor har stängd hårdvara, men stationära datorer är annat.

Annars försök att INTE köpa helt ny dator via Apple butiken, gällande datorer!! köp hellre 1år äldre modell och på det här sättet kan du spara mellan 20-30% av nypriset, givet något sämre prestanda, sett till det senaste datormodellen, dock oftast rör det sig om 10-20% bättre prestanda.