Tonåren

Tonåren…

… vuxna är så dumma i …
… vi tjejer är så mogna …
… vi grabbar är så mogna …

Steget från barnvärlden till vuxenvärlden, sägs av dem som levt nästintill ett helt liv, vara det mest jobbigaste åren i livet, vissa kan få en bra start/balans som helst, men det flesta är det en sökande tid på sig själv. Detta är en tid man börjar söka mer utåt från sin oftast trygga bo för och se omvärlden, detta sker naturligt om de unga åren gått bra, men ibland kan bekvämlighet göra att man vill stanna kvar i sin trygghet och kanske inte ännu mogen för ett liv utanför hemmet.

Givetvis kan andra orsaker för och stanna kvar i hemmet vara som inget jobb, eller brist på boendet utanför hemmet.

— (Det kommer mera…) —

Sökandet under ton-åren…

13-”ton” till 19-”ton” är det mest sökande åren på sin identitet trots att det för en stor majoritet kan pågå genom hela livet. Vissa har privilegiet att ha bra förebilder medan andra barn/ungdomar får växa med dåliga förhållanden som kan förlänga sökandet.

Att följa som tonårig en vuxen individ på en egenskap man gillar , är ett naturligt sätt att finna sig själv och viktigt för ens överlevnad i den miljö man växer upp i, något evolutionen lärt oss. På många sätt en avgörande tid på hur du kommer bli som vuxen, men möjligheten att ändras finns alltid där, dock svårare desto äldre man blir men under hela denna tid är det alltid du själv som individ väljer vad du vill acceptera och vad du inte accepterar, den fria viljan finns alltid där inombords, försök välja rätt. Sedan finns det uppväxter i miljön som gör att man inte alltid får själv fritt välja, utan blir påtvingad med en sed/rit.

Nuförtiden och förr i tiden..
Det dålig ”nuförtiden” är att barn ser upp till ”15-18” åriga popstjärnor som ännu själva ej hitta sin identitet p.g.a en ung ålder, utan bara lever ett ”glamoröst” liv och att ha en sådan som förebild kan göra, att många ungdomar har svårt och nå sådana mål. För att kändislivet är inte per automatik något som alla kan uppnå och detta gör att ungomen som satt sådant mål och inte når den, detta gör ungdomen och må dåligt utan och kanske veta varför.

”förr i tiden” hade ett barn inte en chans att se ”Elit människa” via media (tv/internet) utan var fullt beroende att se upp till sin far, eller någon som var ”känd” i det egna stammen, byn man föddes till. Fördelen här är att man kan lättare uppnå och har större chans att prata med personen man ser upp till än hur ungdomar nuförtiden ser upp till internationella kändisar och aldrig får se skymten av personen.

Fel idoler får bra PR i media..
Dessa nutida idoler som syns i media kan ge en bild om att festa dygnet runt.. är det normala sättet och leva viket leder till att normen förblir den samma även lokalt som då sker för skoltidens festprinsar/prinsessor (killar/tjejer) som festar varje helg och denna ”norm” växer ungdomarna med att livet är som en enda stor fest och detta gör att många faller i ”groparna” som är svåra och räta till om inte andra vuxna (mogna) människor visar en annan väg, eller att ungdomen själv tar sig i kragen och rätar på livet.

Förr såg barnen upp till äldre människor 30 – 40 åringar än till omogna arton-tjugoåringar som Poppstars, ”Bigbrother karaktärer” och andra förebilder som ännu inte själva uppnått en mognad ålder.

Ledare för ett gäng
Om du är en sådan person!!! har du det fullaste ansvaret över dina vänner som valt dig som gruppledare, för om du röker är chansen stor att de tar upp dina dåliga vanor, om du dricker alkohol varje helg och blir alkis med åren, är chansen stor att även vännerna faller i samma pöl, var rädd om dina närmaste följare, för… om du är en ledare som folk ser upp till och gillar, så har du även ett stort ansvar för deras framtid.

(Det kommer mera…)

Moget och omoget …
Du som läsare skall ha klart för dig att tjejer är mognare än killar, mentalt! .. ärligt så vette tusan om det är så.

I andra kulturer uppfostras barnen till att bli vuxna mycket före än västvärldens modell, för dem sker ingen omogenhet inom någon av könen, snarare en mognadsprocess på samma nivå. Så kultur & miljö, men även arv spelar större roll i gällande mognad än vad ett ”kön” gör.

Men vår ”fria västvärld”, där barnen får ströva runt som yra höns och bli mogna på egen hand gör att mognadsprocessen glider längre bort i åldern än för andra kulturer. Egentligen bör vuxna vara där och möta dem med åren, mycket före än att släppa dem loss och säga att man kan inget göra när tonåren sätter igång.

Att vara vuxen och förälder kan göra att många vuxna tar det enkla steget nuförtiden att de har som barnvakt en television, då menat att det som syns på TV fostrar barnet och det blir inte så mycket beröringar från vuxenvärlden, utan allt mer digitalt och sedan undrar vi varför barnen blir så trotsiga.

Så flickor och pojkar som bli till kvinnor och män, då kvinnor blir mer oftare fortare ”mogen” för de får inte ”leka och vara löjliga” som pojkar får traditionellt får. Därefter mognas flickor snabbare till vuxna människor medan vi pojkar förblir pojkar tills vi själva envar tar oss i kraget, därefter är tjejer ”mognare” och killar ”omognare” här i västvärlden.

Givetvis finns familjer, föräldrar som tar sitt föräldraransvar att fostra barnen till att sköta sig och hjälpa på alla sätt sina barn med bemötandet av det moderna sättet att leva i ett samhälle. Sådant gör även att samhällskostnaderna blir mindre för hela samhället på många områden.

—- (Det kommer mera…) —-

Vuxna idioter..
Människor man ogillar har egenskaper du själv bär på utan att du själv vet om det (-omedvetet) och människor man älskar är egenskaper du kommer uppnå när du själv blir vuxen.

Varför är föräldrar idioter samt vuxna tröga och tråkiga människor… nå egentligen är det rätt vad tonåringar ser på dem, antar det ser hur tråkiga deras liv kommer bli, för den bild TV-världen visar är mycket häftigare vuxna och därefter frambringar de sin ”trots” gentemot dem… eller är det så???

— (Det kommer mera…) —

Att göra som alla andra…
Är något genetiskt vi gör tills vi vet bättre om hur livet fungerar. Att göra som alla andra är det enklare sättet att leva, men även ett sätt för och överleva tills man vet bättre.

Detta är ingen dumt i sig tills man finner rötterna på sig själv, faran är oavsett var i världen, är vem man följer.

Den personliga instinkten…
Om vi inte är populärast i gänget då man har dålig, eller att man söker uppmärksamhet kan man göra på följande sätt. Ibland kanske för och visa vem man är, men också kanske skrik efter hjälp..

 • Man vill höras (överösta alla andra)
 • Man vill vara Clown (Få bekräftelse genom och få andra att skratta)
 • Man vill stöka till skola/fritid/hemma
  (Man försöker göra sin omvärld som sin innre värld)
 • Man vill supa arslet av sig
  (så man vågar en stund vara sig själv, släpper spärrarna på sig själv)
 • Man vill tatuera / piersa / färga- styla håret
  (så folk märka en, ”om nu så är fallet”. Man har svårt och ändra på sitt innre så ändrar man istället på sitt yttre)

Hur som helst när en är i underläge gör vi allt för att få vara vinnare eller synas, i ett fotbollslag/Hockey match, när man är i den förlorade laget säger instinkten ”börja skada” vinnarna, då taklingar och röda kort åker fram. Detta för ”man vet inget bättre”, man vill skada vinnarna när man själv är i underläge…”då har man vunnit i något i alla fall”.

Instinkten säger också oss att vi inte kan vara oss själva i olika tillfällen, ”för då skulle man inte vara populär”, detta sker troligen bland alla tonåringar (näst intill vuxna också) att i gäng är alla stereotypa att man kan placera dem alla i en och samma kategori och oftast följer alla ledaren hur hon/han är.

Men när Envar är ensamma eller med någon god vän har de sin egen identitet som vi Envar borde vara även bland folk, då skulle alla finna de rätta vännerna och även den rätta kärleken.

Dimmig framtid…
Desto dimmigare (alkohol, rök, snus, droger) framtiden förblir, desto mer in i dimman sker för varje helg man vill fly,  så förblir även din framtid. Detta är väl ett fel många gör när det sen ungdomen lärt sig att oftast har man som roligast när man är i fyllan och denna tröst faller man in på även när vi blir vuxna.

Med detta menar jag inte att vi alla skall förbli nykterister, utan mer menat till dem som gör det för och må bra, genom och konsumera gifter i stora mängder.

Ansvar
..är också något tonåringar vill undvika, fast ansvar är något som gör att Envar av oss  mognar snabbare, samt gör att vi fortare vet om vår egen framtid. Givet kan man inte ha 100% ansvar hela tiden då motsatseffekt kan ske, då och då måste barnasinnet komma fram.

(Det kommer mera…)

Det som står här är ca 13% klar
uppdaterad senast 2013-01-13